Odbor u utorak odlučuje o kandidatima za tužilački savjet

Prvi put kada se birao jedan član Savjeta, poslanici DPS podržali Dragovića, ali nijesu imali podršku ostalih kolega za njegov izbor...
89 pregleda 0 komentar(a)
Odbor za politički sistem, Foto: Savo Prelević
Odbor za politički sistem, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.03.2016. 11:14h

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu trebalo bi u utorak da izabere dvojicu članova Tužilačkog savjeta iz redova uglednih pravnika.

Za upražnjena mjesta konkurisalo je 13 kandidata, među kojima bivši predsjednik Upravnog suda Branislav Radulović, bivši generalni sekretar Skupštine Slobodan Dragović, advokati Velija Murić, Novak Bego Laković, Jakup Murati, dekan Pravnog fakulteta Velimir Rakočević i nekadašnji poslanik SNP-a Zoran Bošković.

Da bi neko bio izabran treba da dobije sedam glasova. Međutim zbog bojkota DF, od 13 članova Odbora sjednicama prisustvuje samo 10 poslanika, od čega je petoro iz DPS-a, dok SNP i SDP imaju po dva poslanika a Pozitivna jednog.

To znači da pored Azre Jasavić (Pozitivna) još jedan glas nedostaje DPS-u, dok je mala mogućnost da će biti izabran kandidat koji je po volji opozicije.

S obzirom da je jedan oglas za izbor člana TS već propao, Odbor će prije glasanja najvjerovatnije promijeniti Pravilnik o postupku utvrđivanja predloga za izbor članova TS iz reda uglednih pravnika.

To bi značilo da bi moglo biti nekoliko krugova glasanja, sve dok neko od kandidata ne dobije većinu.

Odbor time namjerava da spriječi da se i treći put raspisuje oglas za popunjavanje TS, odnosno da preuzme odgovornost ako se to ne dogodi.

Sadašnji Pravilnik je neperecizan, pa ga Odbor tumači tako što se glasa samo jednom.

Prvi put kada se birao jedan član TS, poslanici DPS su podržali Dragovića, ali nijesu imali podršku ostalih kolega za njegov izbor.

TS pored četiri člana iz redova uglednih pravnika, koje bira Skupština, ima članove iz redova tužilaca i predstavnika Ministarstva pravde.

Bonus video: