Direktori zdravstvenih ustanova: Stručni i moralni mahom iz DPS-a

Šegrt je u više navrata ranije izjavio da je cilj izmjene zakona, po kojima direktore više ne imenuju upravni odbori, “depolitizacija upravljačkih struktura” u zdravstvu
260 pregleda 61 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2016. 13:32h

Od četvoro novih direktora koje je imenovao ministar Budimir Šegrt, troje su članovi DPS-a, dok novi čelni čovjek cetinjske Bolnice Dragan Vujović zvanično nije u stranačkim organima nijedne partije.

Shodno novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, Šegrt je prekjuče imenovao 24 direktora zdravstvenih ustanova, od kojih je čak 18 u DPS-u.

Jedan od njih je zvanično član SDP-a, dojučerašnjeg koalicionog partnera DPS-a.

Nakon imenovanja, iz Šegrtovog resora je saopšteno da su “stručne, profesionalne i moralne osobine prijavljenih kandidata, sa najboljim programom rada i razvoja zdravstvenih ustanova, u interesu građana, bili odlučuju kriterijumi za izbor direktora”.

Šegrt je u više navrata ranije izjavio da je cilj izmjene zakona, po kojima direktore više ne imenuju upravni odbori, “depolitizacija upravljačkih struktura” u zdravstvu.

Na pitanje “Vijesti” da li je vrijeme da za direktore dođu nestranačke ličnosti, on je ranije odgovorio da je “suština da su kvalitetni” i da “ne zna da li danas uopšte ima nestranačkih ličnosti”.

Nova direktorica bjelopoljskog Doma zdravlja Majda Dobardžić članica je DPS-a, a 2011. je bila i kandidatkinja za predsjednicu Opštine.

Ona je na toj funkciji zamijenila Adnana Strikovića, koji je član SDP-a.

Šegrt je za novog direktora pljevaljske Bolnice imenovao člana DPS-a Miletu Goločevca, koji je zamijenio partijskog kolegu Zorana Tabaša.

Za novog direktora barske Bolnice imenovan je Dragoslav Tomanović, takođe član DPS-a. Na funkciji vršioca dužnosti prije njega je bila Branka Milović, koja zvanično nije članica nijedne političke partije.

Direktor cetinjske Bolnice Dragan Vujović zamijenio je na toj funkciji dr Ivana Gazivodu (SDP).

U vladajućoj partiji su, osim tri nova, i direktori domova zdravlja Nebojša Kavarić (Podgorica), Zvonko Vuković (Andrijevica), Borislav Lalević (Bar), Zoran Špadijer (Budva), Nenad Vušurović (Cetinje), Dragica Popović (Kolašin), Ikonija Minić (Mojkovac), Hajran Kalač (Rožaje), Snežana Matijević (Tivat), Pavle Marniković (Ulcinj), direktorica Specijalne bolnice Brezovik Gordana Reljić, direktor nikšićke Bolnice Ilija Ašanin i bjelopoljske Biserka Bulatović.

Član te partije je i direktor nikšićkog Doma zdravlja Veselin Bulatović, koji posljednjih godina nije u stranačkim organima.

Direktorica beranskog Doma zdravlja Zuhra Hadrović je ranije saopštila “Vijestima” da je, iako nije politički aktivna, opredijeljena za DPS.

Direktor kotorske Bolnice Ivan Ilić, koji je na toj funkciji od avgusta prošle godine, član je SDP-a i na toj funkciji je zamijenio Editu Starović (DPS).

Direktor plavskog Doma zdravlja, kadar Bošnjačke partije, Omer Šahmanović ponovo je izabran, nakon što je lani zamijenio Sabinu Markišić (SDP).

Za direktora Doma zdravlja u Danilovgradu Dejana Mandića, specijalne bolnice u Risnu Milića Jaukovića i Zavoda za transfuziju krvi Gordanu Rašović ne postoje podaci da su stranački aktivni. A. K.

Šegrt je ranije izjavio da je cilj izmjene zakona, po kojem on imenuje direktore, “depolitizacija upravljačkih struktura”

Jedan imenovani je zvanično član SDP-a, dojučerašnjeg koalicionog partnera DPS-a

Galerija

Bonus video: