Bivši radnici Boksita: Nova blokada kamiona ako se zahtjevi ne ispune do petka ujutro

Vitomir Krulanović je kazao da bivši radnici Boksita ne traže ništa bez samo ono što im pripada
137 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2016. 20:54h

Bivši radnici nikšićkih Rudnika boksita koji zbog nepovezanog radnog staža ne mogu da se penzionišu jutros u 6,30 časova okupili su se ispred kopa na Zagradu i blokirali kamione za odvoz rude.

Od petnaestak radnika koji ne mogu da ostvare pravo na penziju došla su njih petorica i poslije razgovora sa predstavnikom Uniproma, inženjerom Radošom Lacmanom, kao i pripadnicima policije, blokada je prekinuta nakon sat i po, ali će ista biti nastavljena ukoliko njihovi zahtjevi do ujutro ne budu ispunjeni.

„Dogovorili smo se da čekamo do sjutra jer je Lacman obećao da će Uniprom kontaktirati ministarstvo da vide šta je sa uplatom staža, kao i da stečajni upravnik bar za nas koji možemo da se penzionišemo, uplati i to od kada smo u stečaju, jer ima od čega. Gdje su pare od prodaje mašina. Taj novac mora postojati“, kazao je Drago Dačević.

Vitomir Krulanović je kazao da bivši radnici Boksita ne traže ništa bez samo ono što im pripada.

„Tražimo da nam uplate staž od 2008.godine, a nekome od polovine 2009, uključujući i ono što smo bili u stečaju, kako bi mogli da se penzionišemo. Mi nijesmo na Birou tako da nemamo nikakva primanja. I naše porodice hoće da žive, Imam dva studenta, suprugu, do sada sam pozajmljivao i snalazio se, sad nema više, sve sam iscrpio“, kazao je Krulanović.

Milojica Knežević je pokazao papire u kojima stoji da je prije više od godinu stekao uslov za penziju i da je tada od stečajnog upravnika tražio da mu se uplati staž kako bi mogao da se penzioniše.

„Rekao mi je da napišem zahtjev, ali ja evo 14 mjeseci ne mogu da regulišem penziju jer nedostaje staž. Makli su me sa osiguranja. Imam petoro djece koja takođe nemaju osiguranje. Ne mogu jutros da odem kod ljekara. Samo me zanima čiji sam ja građanin. Da li sam ja građanin drugog reda kada mi se oduzimao pravo za penziju. Da ima institucija i da država radi svoj posao ja ne bih jutros bio ovdje“, kazao je Knežević.

Prema njegovim riječima oni su blokadu najavili još prije mjesec, ali im je rečeno da će staž biti povezan za 15 dana, zatim za deset, i tako u nedogled.

„Poslednja informacija je da je Ministarstvo ekonomije to prebacilo Ministarstvu finansija. Navodno, sindikat je ugovorio da će nam do 1.januara platiti staž do stečaja, a ovaj u stečaju do kraja marta. Međutim, ništa od toga nema“, kazao je Knežević.

Dačević se ne može penzionisati ukoliko mu ne bude povezan i staž u stečaju.

„Nije mi jasno kako su stečajni upravnik i sudija mogli dozvoliti da se otuđi stečajna masa, a preduzeće je još pod stečajem. Zašto nam onda od te stečajne mase što je prodao mašine ne uplati novac i poveže staž. Makar nama što ćemo u penziju. Nemamo od čega da živimo. Za dvoje djece mjesečno mi treba 60 eura za kartu. Niko te ne pita imaš li. Dijete ne može da ode kod stomatologa da izvadi zub iako ima izabranog doktora jer nema zdravstveno osiguranje“, kazao je Dačević.

Krulanović je istakao da oni nemaju ništa protiv bivših kolega koji su trenutno radno angažovani na kopu.

„Neka oni rade i treba da rade. Mi samo tražimo da nam se uplati radni staž. A to je borba i za njih i za nas“, poručio je Krulanović.

Stečaj u Boksitima uveden je 19. novembra 2013. na zahtjev Crnogorske komercijalne banke, zbog duga od 1,59 miliona eura. Boksite je kupila firma Veselina Pejovića “Uniprom metali”. Pejović je u oktobru sa Privrednim sudom potpisao kupoprodajni ugovor da za imovinu Boksita plati 5,39 miliona eura. Do sada je uplatio oko 1,5 miliona.

Radove na Zagradu počeli su u decembru a izvodi ih firma “Rudkop” iz Bosne i Hercegovine koju je Pejović angažovao kao podizvođače.

Galerija

Bonus video: