Ako se ne može sprovesti u Crnoj Gori, troškove liječenja u inostranstvu plaća Fond

"Ovo smo više puta naglašavali u sredstvima javnog informisanja, jer se s vremena na vrijeme, osiguranici samoinicijativno obraćaju crnogorskoj javnosti, putem medija, a da prethodno nijesu ni pokrenuli postupke za ostvarivanje svojih prava u javnim zdravstvenim ustanovama, odnosno Fondu", poručili su iz Fonda
192 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2016. 16:09h

Osiguranici se upućuju na liječenje van države ukoliko se ono ne može uspješno sprovesti u javnim zdravstvenim ustanovama Crne Gore, pri čemu troškove snosi Fond za zdravstveno osiguranje, saopšteno je iz te ustanove.

"Povodom sve učestalijih obraćanja naših osiguranika medijima za pomoć, u cilju ostvarivanja liječenja van zdravstvenog sistema Crne Gore, Fond želi da crnogorskoj javnosti i osiguranicima saopšti da se osigurana lica upućuju na liječenja van naše države, na teret sredstava Fonda, ako se liječenje uspješno ne može sprovesti u javnim zdravstvenim ustanovama Crne Gore", kaže se u saopštenju.

Navodi se da u slučajevima gdje su ispunjene pretpostavke za upućivanje na liječenje u inostranstvo, troškove liječenja, kao i troškove putovanja osiguranika i njegovgog pratioca, snosi Fond.

"Ovo smo više puta naglašavali u sredstvima javnog informisanja, jer se s vremena na vrijeme, osiguranici samoinicijativno obraćaju crnogorskoj javnosti, putem medija, a da prethodno nijesu ni pokrenuli postupke za ostvarivanje svojih prava u javnim zdravstvenim ustanovama, odnosno Fondu", poručili su iz te ustanove.

Kako su naveli, sve učestaliji primjeri za pribavljanje novca za liječenje crnogorskih osiguranika u inostranstvu, a da pri tom nijesu prošli zakonsku propisanu proceduru, niti su se obratili Fondu, ne treba da budu primjer ostalim osiguranicima, da se obraćaju javnosti putem medija za prikupljanje novca.

Iz Fonda su naglasili da ostvarivanje prava osiguranika ne može biti dovedeno u pitanje, ukoliko se ispoštuju propisane procedure.

"Dužni smo saopštiti i informaciju da je, u slučaju Andrijane Knežević iz Plava, za koju je pokrenuta humanitarna akcija za liječenje u inostranstvu, prošla propisanu proceduru i odobren joj je kompletan trošak za liječenje u Turskoj, odnosno u Klinici Adžibadem", naveli su iz Fonda.

Oni su pojasnili da to podrazumijeva boravak u bolnici od deset do 15 dana dana prije djelimične transplatacije jetre, i isti broj dana nakon transplatacije, kao i za majku kao donora, uključujući i kompletne avionske putne troškove za obje osobe.

Iz Fonda su saopštili da će ta Klinika snositi troškove puta i smještaja tri do četiri dana za dva nadležna ljekara iz Crne Gore koji su učestvovali u liječenju Knežević, kako bi se ona osjećala sigurnije i da bi njeni ljekari učestvovali u cijelom postupku liječenja.

"Svakako da uvažavamo humanost naših ljudi kada je u pitanju pomoć za liječenje prikupljanjem novčanih sredstava ili na neki drugi način, ali naglašavamo da ovakav način nije pravi put, ako se ostvarivanje ovih prava realizuje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja naše države", zaključuje se u saopštenju Fonda.

Bonus video: