Euromost: Sprema se masovni povratak crnogorskih državljana iz Njemačke

"Interesantno da se non stop javno oglašavaju pojedini iz izvršne vlasti, predstavnici Vlade, političkih partija i Skupštine da će država pomoći naše građane koji se vraćaju sa azila i ako od toga još nema ništa", kažu u Euromostu
122 pregleda 9 komentar(a)
Iseljavanje, Euromost, Foto: Euromost
Iseljavanje, Euromost, Foto: Euromost
Ažurirano: 28.02.2016. 13:24h

U Njemačkoj teku ubrzane pripreme za masovni povratak građana iz država Balkana među kojima su i crnogorski državljani, smatraju u NVO Euromost.

Prema informacijama koje imaju u Euromostu, porodice, koje se nalaze u azilu, zaustavljaju na ulici i traže od njih da potpisuju da se odmah dobrovoljno vrate nazad u svoje države.

"Takođe su nam kazali da u prihvatnom centru Clausmoorof, koji se nalazi u Njemačkom gradu Gifhorn, u pokrajini Donjoj Saksoniji, gdje je smješteno preko 200 azilanata iz država sa Balkana, a gdje se nalaze i crnogorski građani, da socijalni radnici vrše pritisak na sve azilante da potpisuju da se dobrovoljno vrate nazad u svoje države, da bi se što prije oslobodio ovaj prihvatni centar za azilante. To je izazavalo negodovanje od strane azilanata sa Balkana, koji su se zatvarali i njesu pristajali da niko ulazi u njihove prostorije gdje borave sa porodicama", saopšteno je iz Euromosta.

Dodaju da je očigledno da se Njemačka priprema za veliki talas migranata.

U Crnu Goru se, prema podacima Savezne kancelarije za migracije i izbjeglice koje su dostavljene Euromostu, u 2015. godini i januaru 2016 , ukupno nakon dobijanja negativne odluke o odbijanju zahtjeva za azil, dobrovoljno vratilo 782 osobe.

U prethodnoj godini je, prema ovim podacima, u Njemačkoj bilo 4.311 tražilaca azila iz Crne Gore.

"Interesantno da se non stop javno oglašavaju pojedini iz izvršne vlasti, predstavnici Vlade, političkih partija i Skupštine da će država pomoći naše građane koji se vraćaju sa azila i ako od toga još nema ništa, gdje i dalje okrivljuju druge za loše ekonomsko stanje i masovni odlazak svojih građana, zaboravljujući da su isti doveli građane na sjeveru u tešku ekonomsku situaciju", zaključuje se.

Bonus video: