"TUŽILAŠTVO BOLJE NEGO PRIJE ČETIRI GODINE"

Stanković: Katnića kritikuju oni koji su ga juče predstavljali kao heroja

Stanković je naveo da su postignuti vidljivi rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, uspostavljena ili prosirena saradnja na međunarodnom i unutrasnjem planu, unaprijedjeni administrativni kapaciteti i informaciono komunikacione tehnologije
4452 pregleda 12 komentar(a)
Vidljivi rezultati u borbi protiv kriminala i korupcije: Stanković, Foto: Boris Pejović
Vidljivi rezultati u borbi protiv kriminala i korupcije: Stanković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.01.2019. 12:56h

Državno tužilaštvo u poslednje četiri godine postiglo je vidljive rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, ocijenio je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, navodeći da je Tužilaštvo sada, kao institucija, nekoliko koraka ispred one koju je zatekao kad je preuzeo funkciju.

Na pitanje kako komentariše optužbe dijela opozicije na račun Milivoja Katnića, da li je zadovoljan njegovim radom i da li bi ga opet predložio za glavnog specijalnog tužioca, Stanković je odgovorio da je takođe legitimno pitanje da li bi se sam ponovo kandidovao za vrhovnog državnog tužioca.

Stanković je kazao da su Katnića „danas kritikuju oni koji su ga juče predstavljali kao heroja,spasioca“.

„On se nije promijenio, ista je osoba danas, kao sto je bio i tada, ali je problem u tome što se percepcija mijenja upravo u zavisnosti od donijetih odluka. Kada nam odgovaraju, onda je riječ o prefesionalcu, a kada nijesmo saglasni sa njima, onda se govori o raznim uticajima“, rekao je Stanković u intervjuu agenciji MINA.

On je naveo da o Specijalnom državnom tužilastvu kao dijelu jedinstvenog Državnog tužilaštva najbolje govore rezultati, a njih, kako je kazao, nije postigao veliki broj specijalnih tužilaca.

„Broj onih koji su se kandidovali da se zajedno sa Katnićem bore pritiv najtežih vidova kriminala i korupcije uopšte nije bio veliki. Broj onih koji su uvijek spremni da kritikuju, a da sami u svojoj oblasti ništa konkretno ne učine, daleko je veći, ali komentarisanje toga bi nas odvelo u širu priču o crnogorskom mentalitetu“, smatra Stanković.

Upitan kako bi eventualni neizbor VDT-a i Predsjednika Vrhovnog suda, kojima naredne godine ističe mandat, uticao na ukupnu situaicju u oravosuđu, Stanković je odgovorio kako se nada da će se svi saglasiti da je neohodno obezbjediti funkcionisanje institucija, jer bi u suprotnom bila upitna pravna sigurnost što, kako vjeruje, nikome nije cilj.

„Gdje god se okrenete čućete priču o vladavini prava, pa zato vjerujem da svi zajedno nećemo dozvoliti da ona bude dovedena u pitanje. Želim da vjerujem da će se odluke koje se odnose na pravosuđe donijeti trezveno, jer bismo u suprotnom bili dovedeni u nezavidnu situaciju pravnog bezvlašća, a ono, saglasićemo se, ne vodi ničemu dobrom“, rekao je Stanković.

Na pitanje da li ja zadovoljan postignutim rezultatima u Državnom tužilaštvu od 2014.godine, kada je izabran za vrhovnog državnog tužioca Stanković je rekao da ne smiju dozvoliti da ih ponese zadovoljstvo učinjenim, jer bi to značilo stagnaciju i zaostajanje, za šta se , kako je rekao, nema ni vremena ni prostora.

„Treba, međutim, biti otvoren i glasno i jasno konstatovati da Tužilaštvo danas i prije četiri godine nije ista institucija. Može nekom zazvučati neskromno, ali za jedan mandat bilo bi dovoljno formiranje Specijalnog državnog tužilaštva i Sekretarijata Tužilačkog savjeta, a mi smo prethodnih godina uradili mnogo više od toga“, ocijenio je vrhovni državni tužilac.

On je naveo da su postignuti vidljivi rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, uspostavljena ili prosirena saradnja na međunarodnom i unutrasnjem planu, unaprijedjeni administrativni kapaciteti i informaciono komunikacione tehnologije.

On je kazao da je Državno tužilaštvo otvoreno kao instituciju, pa sada mediji mogu lakše da dođu do informacija.

„Znam da će uvijek biti onih kojima nista od toga neće biti dovoljno da bi konstatovali napredak u državnotužilačkoj organizaciji, ali kao što sam već rekao, treba biti posebno maliciozan pa ne primjetiti da je Državno tužilaštvo danas nekoliko koraka ispred one organizacije koju smo zatekli“, ocijenio je Stanković.

On je dodao da to nikako ne znači da je sve što je planirano i učinjeno, ali da to, kako je rekao, ostaje kao zadatak i u ovoj godini.

Upitan da li u Crnoj Gori ima političkog uticaja na tužioce, Stanković je rekao da se često govori o uticaju na svaku profesiju, naročito u situacijama kada je neko nezadovoljan odlukama koje se donese.

„Državni tužioci u svom postupanju nemaju na umu ničije zadovoljstvo ili nezadovoljstvo već isključivo zakonske norm. Ne može tužilaštvo biti profesionalno onda kada vam neka odluka ide u prilog, a neprofesionalno u slučajevima kada sa odlukom nijeste saglasni“, istakao je vrhovni državni tužilac.

Stanković je kazao da je i u jednom i u drugom slučaju riječ o istoj instituciji čiji je cilj isključivo poštovanje propisa.

„Kada se to ima na umu onda nema mjesta za priče o političkom ili bilo kom drugom uticaju“ poručio je Stanković.

Na pitanje da li se lično suočavao sa pokušajima političkog uticaja Stanković je naveo da on nije postao vrhovni državni tužilac „ni od kuda“.

„I prije izbora za vrhovnog državnog tužioca imao sam višedecenijsku karijeru sudije, zašto ne reći, priznatog među kolegama.Zar mislite da bih takvu karijeru doveo u pitanje pristankom na bilo kakav uticaj, politički ili bilo koji drugi. Ima među nama još onih koji vode računa o sopstvenoj profesionalnoj reputaciji, a ne dozvoljavam nikome da moju dovodi u pitanje“, poručio je Stanković.

Komentarišući predlog dijela opozicije o reizboru tužilaca, Stanković je podsjetio da je postupak “ponovnog” izbora svih državnih tužilaca sproveden krajem 2015. i početkom 2016.godine.

„Ovom izboru prethodio je nadzor rada svih državnih tužilaca. Prilikom tih kontrola nijesu utvrđene nepravilnosti koje bi za posljedicu imale osnov za podnošenje prijedloga za utvrđivanje disciplinske odgovornosti“, rekao je Stanković.

On je ukazao da je Ustavom Crne Gore propisana stalnost tužilačke funcije.

„Osim toga , državni tužioci uživaju i funkcionalni imunitet, a to znači da ne mogu biti pozvani na odgovornost za dato mišljenje ili donijetu odluku u vršenju funkcije, osim ako se radi o krivičnom djelu.Da zaključim, moj stav je da i u ovom, kao i u svim drugim slučajevima, poštujem zakon i ustavne norme“, poručio je Stanković.

Upitan da li je zadovoljan kako teče proces u suđenju u slučaju pokušaj terorizma na izborni dan 2016.godine, Stanković je i pored toga što je svjestan interesovanja javnosti za ovaj slučaj podsjetio da komentarisanje predmeta koji su u toku nije u skladu sa zakonom.

Stanković smatra da i ovaj predmet pokazuje sa kakvim se sve preprekama u radu suočavaju državni tužioci koji nastoje da svoju funkciju obavljaju maksimalno profesionalno.

„O tome da li su tužioci iznijeli dovoljan broj dokaza u ovom predmetu konačnu odluku donijeće onaj kome to i po zakonu pripada, dakle Sud. Što se tiče okončanja ovog ili bilo kog drugog predmeta svjesni ste i sami da se o tome ne može govoriti unaprijed, jer se dešavaju predviđene i nepredviđene okolnosti koje utiču na sam tok, a time i na trajanje suđenja“, kazao je Stanković.

Na pitanje kako ocjenjuje rad Tužilaštva u prošloj godini, Stanković je kazao da nije osoba koja je zadovoljna postignutim, jer nije neskroman i svjestan je da se uvijek može bolje.

„To, međutim, ne znači da ne treba biti realan i konstatovati da su u prethodnoj godini preduzeti odlučni koraci u borbi protiv organizovanog kriminala koji su dali i konkretne rezultate.

Upravo su aktivnosti državnih tužilaca u saradnji sa službenicima Uprave policije dovele do rasvjetljavanja najtežih krivičnih djela“, kazao je Stanković.

On je rekao da su se po naredbama državnih tužilaca čitave godine preduzimale konkretne mjere i radnje i da je rezultat toga činjenica da je lišen slobode i procesuiran značajan broj pripadnika različitih kriminalnih grupa.

„Ne bih sada isticao ni jedan slučaj, jer su svi veoma važni, baš kao što je važna i odlučnost državnih tužilaca i službenika Uprave policije koji postupaju po tužilačkim nalozima da građanima Crne Gore obezbjede maksimalnu sigurnost i bezbjedno okruženje“, naveo je Stanković.

On je rekao da je to samo dio razloga koji bi mogao da dovede do zadovoljstva čelnika državno tužilačke organizacije, ali da će on ipak kolegama poručiti da „ ne smijemo stati na učinjenom, koliko god bili zadovoljni“.

Na pitanje koji su najveći problemi sa kojima su se tužioci suočavali prošle godine, Stanković je rekao da se ne bi bavio gradacijom kada su problemi sa kojima se tužioci u svakodnevnom radu susrijeću kako prošle, tako i prethodnih godina.

„Znate i sami da godinama unazad govorimo o uslovima u kojima rade naše kolege. Budite slobodni prošetajte kroz zgradu, da se sami uvjerite koliko su komforne kancelarije tužilaca i njihovih saradnika. Na žalost, taj problem i dalje ostaje neriješen i bilo bi mi zadovoljstvo kada bi u nastupajućoj godini bar djelimično počeo da se rješava“, odgovorio je Stanković.

Upitan da prokomentariše saradnju sa policijom, Stanković je rekao da je neophodno da ona bude maksimalno funkcionalna i efikasna, jer se samo na taj način postiže zajednički cilj državnih tužilaca i službenika Uprave policije koji postupaju po njihovim nalozima i uputstvima, a to su što konkretniji rezultati u borbi protiv svih vidova kriminala.

Stanković je na pitanje da li je zadovoljan saradnjom sa sudovima rekao da tu nema mjesta za zadovoljstvo ili nezadovoljstvo, već za poštovanje zakonskih propisa i drugih akata.

On je podsjetio da su državni tužioci u skladu sa Etičkim kodeksom dužni da poštuju i čuvaju kako svoje i dostojanstvo Državnog tužilaštva, tako i dostojanstvo Suda.

„I Kodeks takođe propisuje da se državni tužioci uzdrže od komentara o donijetim odlukama Suda ili o tome kako sud treba da postupa u određenim predmetima.Kao Vrhovni državni tužilac ne bih ništa dodao na ono što je već propisano, već kao prvi među jednakima istakao značaj poštovanja kako svih, tako i propisa koji se odnose na odnos sa Sudom“, kazao je Stanković.

Preporučujemo za Vas