Pregled i određivanje dioptrije i kod privatnika

Ustanove sa kojima Fond zaključi ugovor radiće prve i kontrolne preglede i određivanje dioptrije
106 pregleda 0 komentar(a)
Fond za zdravstvo, Foto: Boris Pejović
Fond za zdravstvo, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.02.2016. 14:59h

Fond za zdravstveno osiguranje raspisao je prekjuče poziv za privatnike koji bi u ovoj godini o trošku države liječili one koji imaju probleme sa vidom.

U javnom pozivu piše da ponude mogu da podnesu privatnici koji nijesu obuhvaćeni Odlukom o mreži zdravstvenih ustanova, a koji bi po uputu izabranih doktora radili prve i kontrolne preglede i određivanje i propisivanje naočara.

Prema cjenovniku, privatnicima je ponuđeno da prvi pregled pacijentu rade po cijeni od 8,34 eura.

Kontrolni pregled, određivanje i propisivanje naočara trebalo bi da rade po cijeni od 2,78 eura, dok bi sve pomenute usluge za djecu do sedam godina država platila privatnicima 25 odsto skuplje.

Specijalističke očne preglede privatnici bi trebalo da rade za pacijente iz svih crnogorskih opština, a osim rješenja Ministarstva zdravlja i neophodnih registracija moraju da dostave i dokaz da su zaključno sa 31. decembrom 2015. izmirili poreske obaveze.

Fond je lani sklopio ugovore iz oblasti oftalmologije sa šest privatnih ustanova, koji su i dalje na snazi.

Za prve i kontrolne preglede sklopljeni su ugovori sa podgoričkim ustanovama “Dr Jovović”, “Codra” i “Optimal”, “Dr Lutovac” iz Berana i “Dr Marina” iz Bara, dok te zdravstvene usluge djeci do 15 godina pruža specijalistička ambulanta “Borović”.

Shodno ugovorima, snimanje žute mrlje (oct) osiguranicima starijim od sedam godina radi se u ustanovama “Codra”, “Optimal” i “Lens commerce”.

Za operacije katarakte, to jest prednjeg i zadnjeg segmenta oka, sklopljeni su ugovori sa klinikama “Codra” i “Optimal”.

Na Klinici za očne bolesti ovog mjeseca čeka 343 građana

Na Klinici za očne bolesti Kliničkog centra (KC) ovog mjeseca čeka ukupno 343 građana na prvi pregled ili operaciju.

Lani u ovom periodu na listi te klinike bilo je čak 1.203 građana, pa je Ministarstvo zdravlja dogovorilo sa “Codrom” i “Optimalom” da završe 700 operacija, a KC 500. U martu je postignut dogovor da dvije privatne klinike urade 200 operacija po regularnoj cijeni od 540 eura, a 500 po sniženoj od 330 eura.

Iako je dogovoreno da do kraja maja dvije klinike urade po 700 operacija, urađeno je tek oko 330.

Iz obje ustanove tada je “Vijestima” rečeno da su neki i preminuli čekajući zahvat.

Bonus video: