Crna Gora i Srbija raspisaće u martu konkurs za zajedničke naučne projekte

Navodi se da je dobra komunikacija dva nadležna ministarstva rezultirala potpisivanjem Programa naučno-tehnološke saradnje između Ministarstva nauke Crne Gore i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije
8 komentar(a)
Branislav Mićunović, Sanja Vlahović, Srđan Verbić, Foto: Ministarstvo nauke
Branislav Mićunović, Sanja Vlahović, Srđan Verbić, Foto: Ministarstvo nauke
Ažurirano: 27.02.2016. 13:08h

Crna Gora i Srbija raspisaće u martu konkurs za zajedničke projekte u oblasti nauke, saopšteno je nakon sastanka crnogorskke ministarke nauke Sanje Vlahović i njenog srpskog kolege Srđana Verbića.

Iz Ministarstva nauke saopšteno je, da su Vlahović i Verbić u razgovoru posebno akcentovali što skorije raspisivanje Konkursa za zajedničke projekte, budući da postoji veliko interesovanje obje naučno-istraživačke zajednice za saradnju na bilateralnim projektima.

Navodi se da bi raspisivanjem Konkursa, koji bi kako je dogovoreno trebalo da bude raspisan već u martu, saradnja dvije države u oblasti nauke bila konkretizovala.

"U finansiranju zajedničkih projekata jednako bi učestvovala oba ministarstva, a ministri su se saglasili da bi se moglo prihvatiti do 30 zajedničkih projekata za dvogodišnji ciklus", kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da je Sporazum između Vlada Crne Gore i Srbije o naučnoj i tehnološkoj saradnji, potpisan 2011. godine, u Podgorici.

Navodi se da je dobra komunikacija dva nadležna ministarstva rezultirala potpisivanjem Programa naučno-tehnološke saradnje između Ministarstva nauke Crne Gore i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Kako se navodi, cilj zaključivanja Programa saradnje je da se naučnoistraživačkoj zajednici Crne Gore omogući da realizuje naučnoistraživačke programe i projekte sa kolegama iz Srbije.

"Posebno je značajan mehanizam usavršavanja mladih istraživača u inostranstvu, koji se ostvaruje u vidu mogućnosti da jedan dio istraživanja pri izradi magistarskih teza i doktorskih disertacija realizuju u Srbiji, objavljivanja zajedničkih naučnih radova sa kolegama iz Srbije na domaćim i inostranim konferencijama, odnosno u međunarodnim naučnim časopisima", objasnili su iz Ministarstva nauke.

Navodi se da se program realizuje u poljoprivredi i hrani, medicini i zdravlju ljudi, održivom razvoju, energiji, informaciono-komunikacionoj tehnologiji, novim materijalima, proizvodnji i uslugama i kulturnoj baštini.

Vojvodić i Verbić dogovorili su i saradnju u okviru organizacije naučnih konferencija na teme koje su prioriteti za obje države, a za koje postoji interesovanje naučnika, istraživača, ali i društva.

Bonus video: