“Sat života” za otete u Štrpcima

Prije tačno 23 godine, pripadnici Vojske RS iz voza su izveli i ubili najmanje 19 civila nesrpske nacionalnosti
55 pregleda 11 komentar(a)
Zločin u Štrpcima, Foto: Savo Prelević
Zločin u Štrpcima, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.02.2016. 07:41h

Polaganjem vijenca i otvaranjem spomenika danas će u Bijelom Polju i Podgorici biti obilježene 23 godine od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske, na željezničkoj stanici, iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd - Bar izveli i kasnije ubili najmanje 19 putnika, civila nesrpske nacionalnosti.

Porodice stradalih putnika u Štrpcima, zajedno sa zvaničnicima Opštine Bijelo Polje, predstavnicima Foruma Bošnjaka i prijateljima, otkriće u Idriskoj ulici u 12 časova spomen obilježje žrtvama otmice, "Sat života" umjetnički rad poznatog vajara Zlatka Glamočaka.

Delegacija Foruma Bošnjaka Crne Gore će i ove godine u 11 časova, položiti buket od 19 ruža na spomen- obilježje civilnim žrtvama rata na prostorima bivše SFRJ tokom perioda 1991- 2001. godine, u podgoričkom spomen-parku na Pobrežju.

“Forum Bošnjaka apeluje da se i nadležni državni organi Crne Gore razmjenom raspoložive dokumentacije uključe u rasvjetljavanje ovog, kao i svih drugih zločina počinjenih u istom periodu nad građanima ili u ime Crne Gore, nad građanima drugih država, odnosno ostalih bivših jugoslovenskih republika”, navodi se u saopštenju.

Fond za humanitarno pravo (FHP), Žene u crnom i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda podsećaju da porodice žrtava i dalje čekaju na sudsku pravdu u Srbiji, kao i na priznanje statusa porodica civilnih žrtava rata.

„Porodice žrtava, od kojih su većina državljani Srbije, suočene su i sa dvodecenijskim ignorisanjem državnih organa... Majke, očevi, djeca, supružnici i drugi srodnici žrtava zbog diskriminatornog zakonskog okvira u Srbiji ne mogu dobiti status članova porodica civilnih žrtava rata“, piše u saopštenju organizacija. Zločin u Štrpcima se dogodio na Željezničkoj stanici Štrpci, kada je srpska paravojna grupa iz Višegrada otela 20 putnika, od kojih su 18 bili Bošnjaci, jedan Hrvat, za dvadesetog putnika se zna samo da je bio tamnoput. Za ovaj zločin do sada je pravnosnažno osuđen samo Nebojša Ranisavljević.

Bonus video: