Dug UCG smanjen, malo i uštedjeli

Dugovanja iz prethodnih godina, ne računajući unutrašnja, iznose nešto više od dva miliona eura
0 komentar(a)
Rektorat, Foto: Boris Pejović
Rektorat, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.02.2016. 21:04h

Univerzitet Crne Gore (UCG) sanirao je veći dio dugovanja iz prethodnih godina, koja sada, ne računajući unutrašnja, iznose nešto više od dva miliona eura.

Upravni odbor UCG je u ponedjeljak usvojio Finansijski izvještaj za 2015. godinu, prema kome je UCG pozitivno poslovao i to u iznosu od 335.438 eura. Prema izvještaju, prihodi Univerziteta prošle godine iznosili su 30.375.782, a rashodi 30.040.344 eura. UO je krajem januara konstatovao da je UCG lani smanjio dugovanja za oko 1,65 miliona eur. Prema tom izvještaju, UCG je na kraju 2014. godine imao neizmirenih obaveza u ukupnom iznosu od 5.049.298, a prošle 3.396.587 eura.

“Kroz saradnju sa Ministarstvom finansija, od novembra 2014. godine do danas, UCG je sanirao je veći dio dugovanja iz prethodnih godina, nastalih usljed dezintegrisanog upravljanja finansijama, nižeg budžetskog izdvajanja, kao i recidiva djelatnosti izgradnje stanova za zaposlene”, saopšteno je “Vijestima” iz Rektorata.

Iz te institucije, na čijem je čelu Radmila Vojvodić, navodi se da je kroz program Ministarstva UCG primio oko četiri miliona eura koja su raspoređena za izmirenje dugovanja prema zaposlenima, i to na ime povećanja plata zaposlenima koje nije isplaćivano u periodu od 2009. do 2012. godine, dugovanja za rad preko norme zaposlenima, dugovanja preme spoljnim saradnicima i četvorogodišnja dugovanja profesorima emeritusima.

“UCG je iz tog iznosa namirio dio dugovanja za poreze i doprinose, a u toku su aktivnosti dodatnih preciziranja poreskih dugovanja i pregovori sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom o mogućnosti kompenzacije preostalog duga za poreze i doprinose. Taj iznos je, prema preliminarnim procjenama, oko dva miliona eura'”, kazali su iz Rektorata.

Nova uprava, kako se navodi, isplaćuje redovno sve zarade i nadoknade zarada, kao i sve poreze i doprinose. Na Univerzitetu je formiran Razvojni fond namijenjen prevashodno finansiranju naučno-istraživačke djelatnosti i unapređenju institucionalnih kapaciteta.

“Zahvatanjem u zajednički fond većeg postotka sredstava koja univerzitetske jedinice ubiraju na tržištu, dosljednom primjenom Integrisananog finansijskog sistema koji je uveden na UCG, koji omogućava jedinstven način raspodjele novca, obrade i rukovođenja podacima za sve univerzitetske jedinice, i racionalnim poslovanjem, Univerzitet je u toku 2015. ostvario i uštede”, tvrde u Rektoratu.

Budžet povećan za dva miliona

“Finansijska konsolidacija UCG i povećanje budžeta za 2016. za dva miliona eura, znače neophodnu osnovu za primjenu 'reforme reforme' koja je u punom zamahu na UCG i nužne korake ka istinskoj internacionalizaciji u prostoru evropskog obrazovanja, a prije svega za preuzimanje odgovornosti za međunarodnu akreditaciju Univerziteta koja čeka već početkom 2017. godine”, kazali su u Rektoratu.

Uz to, u Rektoratu se priprema aplikacija za sredstva iz kapitalnog budžeta, kako bi UCG unaprijedio infrastrukturu.

Bonus video: