NTO: Preko 42.000 posjetilaca dočekalo Novu godinu na trgovima u Crnoj Gori

763 pregleda 2 komentar(a)
Barani uživali uz plavi orkestar i Perper, Foto: Dejan Senić, Dejan Senić
Barani uživali uz plavi orkestar i Perper, Foto: Dejan Senić, Dejan Senić
Ažurirano: 03.01.2019. 16:03h

Novu godinu na trgovima u Crnoj Gori Preko dočekalo je 42.000 posjetilaca, saopšteno je iz Nacionalne turistička organizacija Crne Gore (NTO).

"Veličanstven doček i nastupi mnogih najpopularnijih domaćih i regionalnih muzičkih zvijezda različitih žanrova, u Kotoru, Herceg Novom, Tivtu, Budvi, Baru i Podgorici, prema procjenama privukli su preko 42.000 posjetilaca tokom novogodišnje noći, većinom iz zemlje i regiona, ali i iz i drugih evropskih zemalja", navodi se u saopštenju.

Iz NTO dodaju da je Budva za „najluđu noć“, zabilježila rekordnu posjećenost od preko 28.000 posjetilaca tokom novogodišnje noći i preko 75.000 gostiju koji su posjetili Budvu tokom pet prazničnih dana i noći, prema procjenama lokalne turističke organizacije Budve.

"Dobru posjećenost zabilježili su i ostali primorski gradovi i glavni grad, koji su upriličili raznovrstan novogodišnji program koji je podrazumijevao niz zabavnih, kulturnih i umjetničkih sadržaja, predstave, koncerte i program animacije za djecu, božićne bazare, klizališta, dnevne koncerte klasične, gradske, klapske muzike i slično".

Podsjetili su da je Kotor prvi grad u Crnoj Gori koji je 1997. organizovao doček na otvorenom, a da se već drugu godinu zaredom slavlje na starogradskim trgovima odvijalo u rokerskom stilu kroz manifestaciju Rock New Year.

"Procjene lokalne turističke organizacije Kotora su da je tokom 31. decembra i 1. januara na trgovima bilo oko 8.500 posjetilaca. Pored toga, u ovom gradu je i ove godine organizovan bogat program u okviru manifestacije “Od Božića do Božića”".

Program priređen na rivi Pine u Tivtu, je prema procjenama lokalne turističke organizacije okupio oko 30.000 posjetilaca u prazničnim danima.

"Već od 15. decembra tivatski ugostitelji postavili su kućice s gastro ponudom, a bogat muzički program trajaće do 10. januara".

Iz NTO navode da su građani i gosti Heceg Novog bili u prilici da uživaju u višednevnom muzičkom programu sa pratećim sadržajima na platou ispred hotela “Igalo”. Prema podacima lokalne turističke organizacije Herceg Novog tokom tri dana je u ovom gradu boravilo oko 15.000 posjetilaca.

"U Baru je treću godinu za redom organizovana manifestacija "Novogodišnji hepening" na trgu Vladimira i Kosare. Pored muzičkog dijela, dječije predstave, posjetioci su mogli da uživaju u klizalištu kao i da degustiraju i kupe barske specijalitete na štandovima koji ukrašavaju trg tokom praznika. Procjena je da je tokom trodnevnog programa na trgu Vladimira i Kosare u Baru bilo oko 13.000 posjetilaca, dok na klizalištu svakog dana u prosjeku ima više od 500 klizača".

I u Podgorici, četvrtu godinu za redom organizovan je praznični program.

"Podgorica odiše pravom prazničnom atmosferom, prije svega zahvaljujući prvom Podgoričkom prazničnom Pazaru, na glavnom gradskom trgu Trgu nezavisnosti, koji će trajati do 10. januara. U duhu praznika postavljeno je i klizalište u Njegoševom parku, a nastupi poznatih domaćih i regionalnih muzičkih imena okupili su oko 10.000 posjetilaca tokom prazničnih dana, prema procjenama turističke organizacije Podgorice".

Crnogorski zimski turistički centri, na prvom mjestu Žabljak i Kolašin bilježe maksimalnu popunjenost.

"U hotelima koji su pripremili program se i ove godine tražilo mjesto više. Zimska sezona je otvorena sredinom decembra, tako da svi posjetioci ovih gradova mogu uživati u zimskim čarolijama, skijanju, vožnji snow borda, hodanju na krpljama, uz novitete u ponudi kao što su staze za nordijsko skijanje u ovim gradovima, avanturistički parkovi i nacionalni restoran na Crnom jezeru. Očekuje se da će se i na planu prihoda pozitivan trend iz 2018. koja je bila rekordna kada je u pitanju sektor turizma, nastaviti i u ovoj godini", zaključuje se u saopštenju NTO.

Bonus video: