Vježba u Porto Montenegru: Ekspresno ugašen požar na megajahti

U vježbi je učestvovao i medicinski tim Doma zdravlja Tivat sa reanomobilom, a podršku je dala i policija
91 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2016. 15:06h

Za manje od 30 minuta koordinisanim dejstvom pripadnika Službe zaštite i spašavanja (SZS) Tivat, Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Krtoli“ iz Radovića, osoblja Marina tima Porto Montenegra, obezbjeđenja iz firme „Securitas“ i posade brodova, ugašen je požar koji je izbio u mašinskom prostoru jedne od megajahti u elitnoj tivatskoj marini.

Požar na sreću nije bio pravi, već se radilo o velikoj vatrogasno-spasilačkoj vježbi kojom je koordinirao novi načelnik SZS Tivat Zoran Barbić.

U njoj je učestvovalo nekoliko desetina ljudi među kojima je bio kompletan sastav SZS Tivat i 10 pripadnika DVD „Krtoli“, te šest specjalnih protivpožarnih vozila.

U vježbi je učestvovao i medicinski tim Doma zdravlja Tivat sa reanomobilom, a podršku je dala i policija.

Vatrogasci su na mulu 1 marine Porto Montenegro ispred „zapaljenog“ 65-metarskog luksuznog broda došli za manje od tri minuta nakon poziva u pomoć i davanja alarma. Uz upotrebu najsavremenije opreme, požar je istovremeno gašen sa kopna, iz vatrogasnih vozila, čamca Porto Montenegra na moru, kao i sa susjedne dvije megajahte čija je posada „pritekla u pomoć“ unesrećenim kolegama.

Najveći dio posade „zapaljenog“ broda je evakuisan, a potom se pristupilo pretrazi zadimljenih prostora strojarnice u kojoj je ostao jedan „povrijeđeni“ mornar i njegovom izvlačenju i transportu do najbliže zdravstvene ustanove.

„Vježba je rađena u realnim uslovima, bez bilo kakvih „olakšavajućih okolnosti“, a zapovjednik broda je ocijenio odličnom ocjenom“, kazao je načelnik SZS Tivat Zoran Barbič dodajući da se mora dodatno raditi na postizanju adekvatnog nivoa spremnosti te službe za efikasan odgovor na moguće slične realne akcidente na jahtama kojih je sve više u Tivtu i Boki.

“Svi zaposleni u marini Porto Montenegro posjeduju osnovne sertifikate po STCW konvenciji, a koji se jednim dijelom odnose i na za protivpožarnu zaštitu, a ovakve vježbe organizujemo makar tri puta godišnje, kako bi cijeli tim bio uigran, u slučaju nepredvidivih požarnih situacija. Osim posjedovanja sertifikata ISO 9001 i ISO 14001, koji se upravo odnose na sistem upravljanja kvalitetom kao i sistem za zaštitu životne sredine, naša marina posjeduje i prestižnu nagradu 5 zlatnih sidara -najveću ocjenu koju dodjeljuje Britanska asocijacija marina, a čiji se standardi najvise odnose na sigurnost marina i zaštitu životne sredine.

Menadžment naše marine posvećen je konstantnoj procjeni rizika pri svakoj situaciji, kao i planovima za vanredne situacije na osnovu kojih svakom klijentu možemo, sa punim pravom, garantovati siguran i bezbjedan boravak u marini“, istakao je menadžer za sigurnost i zaštitu životne sredine u marini Porto Montenegro Aleksandar Drakulović.

U cilju edukacije i praksi spasavanja, vježbi su prisustvovali i učenici Osnovne kole „Branko Brinić“ iz Radovića, sa profesorom Aleksandrom Brinićem.

Galerija

Bonus video: