Tivat dobio pametne solarne klupe: Hot-spot za besplatan bežični internet

Klupe za čiju je nabavku izdvojeno skoro šest hiljada eura, postavljene su na gradskoj rivi Pine kod zgrade Lučke kapetanije i kod restorana "Prova", odnosno na Trgu magnolija u centru grada
84 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2016. 15:43h

Gradonačelnik Tivta Ivan Novosel i PR asistent kompanije "Luštica Development" Dragana Bećirović, zvanično su danas inaugurisali prve tri tzv. "smart bench" , odnosno "pametne solarne klupe" koje su instalirane u Tivtu.

Klupe čiji je proizvođač hrvatska kompanija "Include" poklon su "Luštice Development" Tivtu koji je njihovim instaliranjem postao prvi grad u Crnoj Gori što koristi ovakvu najsavremeniju vrstu urbanog mobilijara.

Klupe za čiju je nabavku izdvojeno skoro šest hiljada eura, postavljene su na gradskoj rivi Pine kod zgrade Lučke kapetanije i kod restorana "Prova", odnosno na Trgu magnolija u centru grada.

"Mi u naselju Luštica Bay razvijamo potpuno novu, eco-friendly zajednicu na Jadranu i veoma smo sretni kada možemo podržati nastojanja našeg najbližeg okruženja u primjeni energetski efikasnih i ekoloških rješenja za svakodnevni život građana. Vjerujemo da će ove klupe biti korisne i stanovnicima i turistima koji dolaze u Tivat", kazala je Bećirović.

Solarne odnosno tzv.smart-bench klupe imaju višestruku namjenu, služe kao urbani mobilijar, rasvjetno tijelo, stanica za dopunu električnom energijom mobilnih uređaja, te kao hot-spot za bežični internet.

Energetski su nezavisne jer se konstantno napajaju strujom iz fotonaponskih ćelija u solarnoj ploči snage 30 vati, smještenoj ispod sjedajne površine klupe.

Na stranama su ukupno četiri USB porta na koji se radi dopune, mogu priključiti mobilni telefoni, tableti i lap-top računari, a preko bluetooth-a i wireless-a, klupa se povezuje sa tim uređajima i služi kao hot-spot za besplatan bežični internet.

"Klupa sadrži akumulator snage kapaciteta 32 ampera koji se napaja iz solarnih ćelija i koji joj omogućava da pod punim opterećenjem, ona funkcioniše čak i do 10 dana bez direktnog kontakta sa sunčevom svjetlošću. Nakon "spajanja" pametnih telefona ili lap-topova sa klupom, preko posebne android aplikacije, mogu se dobiti i detaljne informacije o temperaturi i kvalitetu vazduha, buci i sličnom, kao i grafikoni o ukupnoj energiji koju je klupa proizvela od sunčeve svjetlosti. Veoma nam je bitno i to što je klupa presvučena posebnom vrstom homogenog polikarbonata koji je 400 puta izdržljiviji i jači od stakla. Ta vrsta plastike koja se inače, koristi i kod izrade zaštitne opreme za specijalne policijske jedinice, je veoma otporna na udarce, pa smo na taj način osigurani od vandalizma ili eventualnih vremenskih nepogoda sa jakim gradom", kazao je energetski menadžer Opštine Tivat Petar Vujović.

On je najavio da će lokalna uprava nastaviti sa nabavkom ovakvog savremenog urbanog mobilijara koji će se instalirati i na drugim lokacijama u gradu.

Gradonačelnik Novosel je rekao da je instaliranje "smart bench" klupa iskorak i u energetskoj efikasnosti, ali i u opremanju grada modernim urbanim mobilijarom.

Zahvalivši se "Luštici Development" on je najavio da će lokalna uprava ove godine kroz budžetska i sredstva dobijena na raznim konkursima, u projekte poboljšaja i promocije energetske efikasnosti, uložiti ukupno oko 400 hiljada eura.

Novosel i direktor pravnog sektora "Luštice Development" Nebojša Popović danas su potpisali i poseban Protokol o sponzorstvu kojim će ta kompanija kroz društveno odgovorno poslovanje, obezbijediti 150 hiljada eura u ovoj godini za finansiranje različitih projekata, organizacija, ustanova i manifestacija u Tivtu.

Bećirović je kazala da je "Luštica Development" od 2010. do danas u projekte društvene odgovornosti u Crnoj Gori uložila ukupno 870 hiljada eura.

Galerija

Bonus video: