Baković: Institucija ombudsmana degradirana Zakonom o zaradama u javnom sektoru

Kako je saoopšteno iz Kancelarije Ombdusmana, Baković smatra da se zanemaruju već prihvaćene, preporuke nadležnih tijela Ujedinjenih nacija i Evropske unije (EU) o potrebi jačanja samostalnosti i nezavisnosti Institucije Zaštitnika
70 pregleda 5 komentar(a)
šućko baković, Foto: Boris Pejović
šućko baković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.02.2016. 15:03h

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda degradirana je novim Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, a njena ustavna pozicija narušena, smatra Ombudsman Šućko Baković.

On je, povodom usvajanja Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, ocijenio da se novim pozicioniranjem institucije Zaštitnika narušava njena ustavna pozicija.

Kako je saoopšteno iz Kancelarije Ombdusmana, Baković smatra da se zanemaruju već prihvaćene, preporuke nadležnih tijela Ujedinjenih nacija i Evropske unije (EU) o potrebi jačanja samostalnosti i nezavisnosti Institucije Zaštitnika.

Navodi se da je za jačanje samostalnosti i nezavisnosti Ombdusmana, osim prihvatanja preporuka, do sada su uloženi i značajni napori i novac, od crnogorskih poreskih obveznika i EU.

„Zaštitnik je, u procesu donošenja Zakona, dostavio Mišljenje na Predlog sa detaljnim obrazloženjem i argumentima, nadležnim skupštinskim odborima, predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću i Vladi Crne Gore. Međutim, sa tim stavom nije izlazio u javnost u uvjerenju da će se argumenti uvažiti“, saopšteno je iz Institucije.

Baković je konstatovao da je od svog osnivanja 2003. godine, dakle i prije nego što je ustanovljena Ustavom, Institucija Ombudsmana imala status ekvivalentan Ustavnom sudu, kao i u svim državama u okruženju i Evropi.

"Zašto je ovim novim zakonom degradirana, treba da odgovori predlagač, koji je do kraja insistirao na tom stavu i parlamentarna većina, koja je taj stav podržala“, kaže se u saopštenju.

Kako navode iz Institucije, mora se reći da se više parlamentaraca u debati založilo za očuvanje ustavne pozicije Zaštitnika, a njih 17 svojim glasovima kasnije su podržali taj stav.

Podsjeća se da je Zaštitnik Ustavom definisan prije svih grana vlasti, a da su, pored njega, samo još Sudu dati prerogativi pune samostalnosti i nezavisnosti.

„Shodno specifičnosti ove Institucije, zakonodavac je prethodno novelama Zakona o Zaštitniku dodatno ojačao nove ustanovljene oblasti djelovanja, materijalni i institucionalni značaj Institucije, upravo na insistiranje izvršne vlasti kao predlagača i skupštinskih radnih tijela, pa je neshvatljiv ovakav negativan zaokret“, kaže se u saopštenju.

Interesantno je, smatraju u Instituciji Zaštitnika, da se to dešava u periodu kada ona bilježi značajne rezultate.

Bonus video: