CEMI: UCG da odloži odluku o izboru Rakočevića za dekana Pravnog fakulteta

Iz CEMI-ja su podsjetili na stanje u Univerzitetu Crne Gore, da se ta institucija na rang listi svjetskih univerziteta nalazi na 2.362. mjestu (867. mjestu u Evropi), Univerzitet Mediteran na 12.011 mjestu, a Univerzitet Donja Gorica na 16.824. mjestu
19 komentar(a)
cemi_1, Foto: B. PEJOVIĆ
cemi_1, Foto: B. PEJOVIĆ
Ažurirano: 25.02.2016. 13:14h

Centar za monitoring i istraživanje (CEMI), pozvao je na hitnu reakciju Univerziteta Crne Gore, nakon optužbi profesora Đorđa Ignjatovića, da su udžebenik, doktorat i niz objavljenih članaka čiji je autor Velimir Rakočević, kandidat za dekana Pravnog fakulteta u Podgorici plagijat.

Iz Cemija susaopštili da podržavaju akciju CGO kojom je otvoreno pitanje izbora Rakočevića za dekana Pravnog fakulteta.

Oni su predložili da rektorka UCG, shodno članovima 75-79 Statuta Univerziteta Crne Gore, pozove UO Univerziteta da odloži odluku o izboru Velimira Rakočevića za dekana Pravnog fakulteta do okončanja postupka provjere tačnosti navoda, kao i da UCG oformi komisiju sastavljenu od profesora sa katedri krivičnog prava, kriminalistike i kriminologije iz regiona (Univerzitet u Beogradu, Univerzitet u Zagrebu i Univerzitet u Sarajevu), koja bi sprovela provjeru autentičnosti spornog udžbenika, te članaka za koje je profesor Ignjatović naveo da su plagijati.

Iz CEMI-ja su naveli i da bi UCG trebao da pozove Univerzitet u Beogradu da formira komisju koja bi ispitala tačnost navoda Ignjatovića i da do obezbjeđenja nalaza označenih komisija, u slučaju da do tada istekne mandat sadašnjeg dekana, imenuje za vršioca dužnosti dekana Pravnog fakulteta drugo lice, moguće trenutnog dekana, člana UO sa Pravnog fakulteta, drugog na rang listi kandidata za dekana.

"Potvrđivanje optužbi profesora Ignjatovića, koji je optužio profesora Rakočevića da je plagijator, imaju ogroman potencijal za narušavanje ugleda Univerziteta Crne Gore. Riječ je o teškoj optužbi koja se mora u potpunosti ispitati ne samo zbog UCG, Pravnog fakulteta i njihovih studenata, već i zbog samog profesora Rakočevića koji svakako trpi štetu optužbi profesora Ignjatovića. Mora se utvrditi što je istina. Da li su optužbe profesora Ignjatovića utemeljene ili ne treba provjeriti. Raniji postupci provjere na UCG se ne mogu uzeti u potpunosti kao objektivni, stoga je potrebno pokrenuti objektivne postupke.Ova situacija ne trpi zatvaranje očiju i okretanje glave na suprotnu stranu od problema", kazali su u CEMI-ju.

Oni su podsjetili na stanje u Univerzitetu Crne Gore, da se ta institucija na rang listi svjetskih univerziteta nalazi na 2.362. mjestu (867. mjestu u Evropi), Univerzitet Mediteran na 12 011. mjestu, a Univerzitet Donja Gorica na 16.824. mjestu.

U CEMI-ju se zato da li se sa ovakvim pozicioniranjem i sa kontinuiranim neriješenim aferama mogu stvoriti građani koji će biti kompetitivni na tržištu rada Evropske unije.

U daljem saopštenju se navodi i da "svaki treći student je bar jednom prepisao dio ili cio rad, a svaki peti smatra da je plagiranje česta pojava na Univerzitetu Crne Gore".

"Ističemo da još uvijek ni jedan fakultet na sva tri univeziteta ne koristi softver za provjeru naučnih i akademskih radova, što su CeMI i CGO predložili prije 6 godina u studiji „Politika borbe protiv korupcije u obrazovanju – efekti postojeće i preporuke za donošenje nove”. Ova mjera je tada uvrštena u Akcioni plan za borbu protiv korupcije u obrazovnom sistemu, i od tada pa do danas nije realizovana. U međuvremenu, stavovi studenata, kao i brojne afere plagiranja su više puta pokazale neophodnost ovog mehanizma i nedostatak volje akademske zajednice da se suoči sa ovim problemom", kazali su u CEMI-ju.

Bonus video: