Nije bilo vjetra da rastjera dim i čađ u Pljevljima

“Kada je bilo vjetra , koncentracije su bile na minimumu”
90 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja vazduh, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja vazduh, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 24.02.2016. 20:08h

Vazdušni pritisak, temperaturne inverzije i vjetar bili su od presudnog uticaja na zagađenje vazduha u Pljevljima tokom januara.

U Analizi meteoroloških uslova koju je za potrebe Agencije za zaštitu životne sredine uradio meteorolog Branko Micev, piše da su meteorološki uslovi bili vrlo specifični i da je upravo to značajno uticalo na kvalitet vazduha.

Navodi se da su tokom januara na snazi bile jake temperaturne inverzije sa visokim vazdušnim pritiskom i tiho vrijeme bez vjetra . Micev zaključuje da je ta kombinacija meteoroloških parametara imala za posljedicu povećane koncentracije u prizemnom sloju atmosfere.

“U danima kada je bilo vjetra koncentracije su bile na minimumu, ali je takvih dana bilo vrlo malo, svega pet, sa jakim udarima vjetra . Svakako najznačajniji uticaj su imale temperaturne inverzije sa visokim vazdušnim pritiskom. Naročito nepovoljna kombinacija nastupila je tokom treće dekade od 19. januara. Ove drastične razlike mikrometeoroloških parametara, mogu biti značajan faktor za visoke koncentracije zagadjujućih čestica u prizmenom sloju atmosfere”.

Prema podacima Agencije, u Pljevljima je tokom januara koncentracija PM 10 čestica bila višestruko iznad dozvoljene čak 28 dana. U istom periodu prošle godine, registrovano je 25 dana. U analizi se navodi da su meteorološki uslovi tokom januara ove godine bili ekstemniji i više su pogodovali generisanju visokih koncentrcija u prizemnom sloju u odnosu na isti period 2015.

Bonus video: