Grip se širi, registrovan i drugi smrtni slučaj

Iz Instituta za javno zdravlje je saopšteno da je prošle sedmice u Kliničkom centru od gripa A H1N1 preminula pedesetogodišnja pacijentkinja, koja je imala hroničnu bolest i nije vakcinisana protiv tog virusa
4 komentar(a)
grip, prehlada, Foto: Shutterstock.com
grip, prehlada, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 24.02.2016. 06:34h

Kod 29 pacijenata prošle sedmice laboratorijski je potvrđen virus A H1N1, a zabilježen je još jedan smrtni slučaj od takozvanog svinjskog gripa.

Iz Instituta za javno zdravlje je saopšteno da je prošle sedmice u Kliničkom centru od gripa A H1N1 preminula pedesetogodišnja pacijentkinja, koja je imala hroničnu bolest i nije vakcinisana protiv tog virusa.

Nedjelju dana ranije od tog virusa preminuo je pacijent star 51 godinu, za koga nijesu postojali podaci da se liječio od neke hronične bolesti i nije bio vakcinisan protiv gripa.

Iz Instituta su naglasili da je kod izabranih doktora registrovano 142 pacijenta sa simptomima gripa, što je duplo više u odnosu na period od 8. do 14. februara.

Istakli su da se u narednim sedmicama očekuje rast broja oboljelih i apelovali na građane da ograniče posjete pacijentima u bolnicama.

“U cilju sprečavanja širenja bolesti na zdrave osobe, potrebno je pridržavati se opštih preventivnih mjera - oboljela osoba ne treba da ide na posao, a dijete u školu ili vrtić, već da ostane kod kuće do prestanka simptoma”, piše u saopštenju.

Navode da nos i usta prilikom kijanja treba prekriti papirnom maramicom, ruke prati higijenski ispravnom vodom i sapunom, a da se u slučaju razvoja teže kliničke slike pacijenti jave izabranom ljekaru.

Epidemiolozi Instituta su istakli da obolijevanje od gripa može biti blagog, ali i veoma ozbiljnog toka kod osoba sa oslabljenom otpornošću i onih koje boluju od hroničnih bolesti, a posebno starih, te može završiti fatalnim ishodom.

"Najčešće komplikacije koje se mogu javiti tokom gripa uključuju bakterijsku upalu pluća, upale srednjeg uha, upale sinusa, dehidrataciju kao i pogoršanje hroničnih bolesti obično kao što su srčana slabost, astma ili dijabetes“.

U preporukama Instituta piše da grip obično počinje iznenada i da osobe koje obole obično imaju simptome poput visoke tjelesne temperature, kašalj, bol u grlu, kijavicu, začepljen nos ili curenje iz nosa, bolove u mišićima, glavobolju, izražen umor i malaksalost i stomačne tegobe.

Takozvani “svinjski grip” AH1N1, koji dominira u Evropi, sada je sezonski, a prvi put se pojavio u svijetu 2009.

Bonus video: