Smrznuti but iz EU po cijeni hrane za pse

“U toku je tržišna borba u kojoj smo odlučili da budemo pobjednici i da kao i uvijek našim potrošačima ponudimo kvalitetan i svjež proizvod iz kontrolisanog uzgoja, po najpovoljnijoj cijeni”
434 pregleda 96 komentar(a)
mesara, Foto: Zoran Đurić
mesara, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.02.2016. 06:44h

Zbog “rata” trgovinskih lanaca, ali i stanja ne međunarodnom tržištu, kilogram svinjskog mesa može se kupiti za manje od dva eura.

U trgovinama “Roda” i “Voli”, kilogram svinjskog buta bez kosti košta 1,89 eura, koliko i kvalitetnija hrana za pse.

Iz oba trgovačka lanca, međutim, poručuju da nikada niža cijena svinjetine nije posljedica kvaliteta mesa, već borbe na tržištu.

“U toku je tržišna borba u kojoj smo odlučili da budemo pobjednici i da kao i uvijek našim potrošačima ponudimo kvalitetan i svjež proizvod iz kontrolisanog uzgoja, po najpovoljnijoj cijeni”, odgovoreno je “Vijestima” iz “Volija”.

Tehnolog koji nije želio da mu se ime pominje tvrdi, međutim, da izuzetno nisku cijenu mesa može da uzrokuje više razloga. On je “Vijestima” kazao da smatra da je to ipak zbog sankcija koje je EU uvela Rusiji, ali i nekontrolisanog uvoza:

"Kada meso u zemljama EU, najčešće Holandije, bude pri isteku roka, oni, po njihovim zakonima, moraju da ga unište, ili da ga prodaju zemljama van EU koje imaju duži rok upotrebe mesa. Nakon što su uvedene sankcije Rusiji, prinuđeni su da ogromne količine mesa plasiraju na naše tržište po veoma niskim cijenama”.

Prema saznanjima “Vijesti”, većina svinjskog mesa koje se prodaje u Crnoj Gori uvezena je iz Holandije i Rumunije, a u posljednje vrijeme i Španije.

Iz “Volija”, u kojem kilogram svinjske plećke bez kosti već neko vrijeme košta svega 1,79 eura, tvrde da su cijene nerelane. Kažu da su ih formirali kao odgovor na izazov konkurencije, a u dogovoru sa dobavljačima:

"Evidentno je da su nerealne, ali smo zbog poteza konkurencije prinuđeni na taj korak”.

Iz "Merkatora” je saopšteno da se maloprodajne cijene kreiraju u skladu sa tržišnim kretanjima i poslovnom politikom, sa ciljem “zadovoljavanja želja i potreba kupaca.”

“Upravo iz tog razloga kontinuirano u našim objektima nudimo i veliku ponudu različitih akcijskih proizvoda, među kojima se nalazi i pomenuti proizvod (svinjski but bez kosti). Proizvodi koji se nalaze u našem asortimanu su proizvodi provjerenih i renomiranih dobavljača, koji svojom tradicijom i poslovanjem garantuju kvalitet istih”.

Oni, međutim, nijesu odgovorili po kojim cijenama i odakle nabavljaju meso, kao ni gdje skladište.

Iz “Volija” je saopšteno da svježe svinjsko meso nabavljaju od firmi “Mesopromet”, “Goranović”, “Primato P” i “Martex”.

Tvrde da posjeduju modernu opremu u skladu sa najstrožim standardima i da se meso skladišti u rashladnim komorama.

Pomorandže iz Turske pale na 18 centi, jabuke malo skuplje

U prilog svojevrsnom ratu trgovinskih lanaca, ide i cijena pomorandži, koje koštaju nevjerovatnih 18 centi po kilogramu.

Po toj cijeni se pomorandže mogu kupiti u svim većim lancima trgovina. I drugi artikli, na primjer jabuke koje koštaju dvadesetak centi, znatno su jeftinije nego ranijih zima. Izvor “Vijesti” tvrdi da je riječ o pomorandžama iz Turske, za čiji izvoz ta država dotira mnogo novca, zbog čega je proizvođači prodaju veoma povoljno.

Domaći proizvođači pred zatvaranjem farmi svinja

Dok potrošače uglavnom raduje niska cijena svinjetine, malobrojni domaći farmeri u velikom su problemu.

Poljoprivredni inženjer i proizvođač Budimir Mugoša kaže da zatvara farmu svinja, jer ne može biti konkurentan na tržištu. On tvrdi da je domaćem proizvođaču neisplativo da kilogram proda ispod 1,30 eura žive vage, ili po 2,10 eura u polutkama.

“Ako je kilogram buta bez kosti koštao 1,90 eura, znači da je prije kaliranja kilogram žive vage koštao 35 centi, osnosno da je prase od 100 kilograma koštalo 35 eura. A da bi prase poraslo i otežalo sto kilograma, mora pojesti najmanje 300 kilograma hrane, pa izvedite sami računicu”, pojasnio je Mugoša.

On je sa 70 prasica smanjio broj na 10, a kazao je da će u potpunosti zatvoriti farmu svinja kada magistrira poljoprivredu.

Bonus video: