CGO ne poznaje način funkcionisanja UCG

"Zahtjev kojim CGO traži od Rektora UCG da utiče na Upravni odbor povodom izbora Rakočevića, pokazuje da CGO nedovoljno poznaje način funkcionisanja Univerziteta i njegovih organa, očekujući postupak iz manira direktivnog upravljanja i odlučivanja"
62 pregleda 1 komentar(a)
Rektorat, Foto: Boris Pejović
Rektorat, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.02.2016. 19:52h

Zahtjev Centra za građansko obrazovanje (CGO) da rektora Univerziteta Crne Gore (UCG) utiče na Upravni odbor povodom izbora Velimira Rakočevića za dekana Pravnog fakulteta, pokazuje da ta nevladina organizacija nedovoljno poznaje način funkcionisanja Univerziteta, saopšteno je iz Rektorata UCG.

CGO je ranije zatražio da rektorka Radmila Vojvodić pozove članove Upravnog odbora da ne potvrde imenovanje Rakočevića za dekana Pravnog fakulteta u Podgorici, jer je, kako su naveli, plagirao svoj udžbenik.

"Zahtjev kojim CGO traži od Rektora UCG da utiče na Upravni odbor povodom izbora Rakočevića, pokazuje da CGO nedovoljno poznaje način funkcionisanja Univerziteta i njegovih organa, očekujući postupak iz manira direktivnog upravljanja i odlučivanja", kaže se u reagovanju Rektorata.

Navodi se da rektor Univerziteta ne može, kako se u obraćanju CGO navodi, “pozivati članove UO“ da ne potvrde izbor dekana Pravnog fakulteta, jer članovi UO odlučuju u skladu sa propisanim procedurama, a ne na osnovu bilo čijeg apela ili instrukcije.

"Začuđeni smo da se nevladina organizacija, koja bi po prirodi stvari trebalo da afirmiše vrijednosti uređenih demokratskih društava, oglašava na ovaj način", kaže se u reagovanju.

U Rektoratu smatraju neprimjerenim da CGO uzima za pravo da optužuje i presuđuje za navodni plagijat udžbenika iz 2007. godine, uprkos tome što to do sada nije učinjeno kroz institucije koje su za takve postupke nadležne.

Iz Rektorata su kazali da je izbor dekana Pravnog fakulteta okončan u regularnom postupku, da je u drugom krugu glasanja Rakočević dobio je većinsko povjerenje članova Vijeća u odnosu na profesora Vladimira Savkovića, i da na izborni postupak, ni u toku, a ni kasnije, sa Pravnog fakulteta nije bilo osporavanja kredibiliteta Rakočevića.

"Takođe, od Pravnog fakulteta nije bilo pomena plagijata udžbenika, koji je inače dio obavezne literature za predmet Kriminologija. Naprotiv, Vijeće Pravnog fakulteta je u petak, 19. februara uputilo predlog Upravnom odboru da Rakočevića izabere za dekana", kaže se u reagovanju.

Iz Rektorata podsjećaju i da je Rakočević od 2007. do 2010. godine bio član Suda časti UCG, "i da je 2012. godine, dakle pet godina nakon objavljivanja knjige, izabran u zvanje vanrednog profesora".

"Uvjereni smo da bi njegove kolege sa Pravnog fakulteta odavno reagovale da je u njegovom slučaju bilo kršenja akademskog kodeksa", kazali su iz Rektorata.

Oni su poručili da će odluka UO o izboru dekana Pravnog fakulteta biti donijeta u redovnom postupku, i uz mišljenje Rektora, nakon isteka roka za podnošenje žalbi.

Bonus video: