Fond za zadravstveno osiguranje: Namjenski i zakonito trošimo sredstva

"Aktuelni ministar zadravlja bi najbolje trebao da zna da Fond ne plaća fakture bez prethodno sprovedene kontrole. Ovo iz razloga što je upravo dok je on bio direktor bolnice Meljine, Fond spriječio isplatu neopravdano fakturisanih usluga u iznosu od 190.000 eura, koje su ispostavljane Fondu na plaćanje od strane bolnice čiji je direktor bio aktuelni ministar zdravlja"
64 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2016. 17:35h

Fond za zdravstveno osiguranje reagovao je na navode ministra zdravlja Budimira Šegrta.

Šegrt je najavio da će tražiti ostavku direktora Fonda za zdravstveno osiguranje Kenanana Hrapovića. On je kazao da će ukoliko Hrapović sam ne podnese ostavku, predložiti Vladi njegovu smjenu, jer između njih postoji dosta nesuglasica, ne na personalnom nego, kako je naveo, na nivou logike i principa.

Iz Fonda su saopštili da su saglasni sa tvrdnjom Šegrta da Fond, bez prethodne provjere, ne treba da plati niti jednu fakturu koja mu se ispostavi od strane zdravstvenih ustanova.

"Međutim, aktuelni ministar zadravlja bi najbolje trebao da zna da Fond ne plaća fakture bez prethodno sprovedene kontrole. Ovo iz razloga što je upravo dok je on bio direktor bolnice Meljine, Fond spriječio isplatu neopravdano fakturisanih usluga u iznosu od 190.000 eura, koje su ispostavljane Fondu na plaćanje od strane bolnice čiji je direktor bio aktuelni ministar zdravlja, za šta i danas postoji adekvatna dokumentacija", navodi se u reagovanju koje potpisuje direktor Fonda Kenan Hrapović.

Fond izražava, najblaže rečeno, čuđenje zbog ocjene Šegrta da Glavni budžetski inspektor svoj posao nije uradio kako treba, "kada znamo da je Glavni budžetski inspektor upravo po nalogu ministra zdravlja izvršio kontrolu poslovanja Fonda".

"Hoćemo da vjerujemo da to nezadovoljstvo nalazom Glavnog budžetskog inspektora nije odraz činjenice da je inspektor u svom nalazu jasno konstatovao da "Fond za zdravstveno osiguranje odobrena budžetska sredstva koristi namjenski i zakonito, a da neizmirene obaveze koje se javljaju iz godine u godinu pokazuju da budžet Fonda nije dovoljan da podmiri sve potrebe zdravstvenog sistema Crne Gore". Očekivali smo da će ministar zdravlja, nakon ovakvog nalaza, umjesto nezadovoljstva, javno iskazati zadovoljstvo zbog činjenice što je nedvosmisleno potvrđeno da Fond namjenski i zakonito troši sredstva".

Hrapović je demantovao navode da ministarstvo finansija nije dalo saglasnost na odluku Fonda za zaključivanje ugovora sa privatnim apotekama.

"U tom smislu želimo da podsjetimo i ministra i crnogorsku javnost da je Vlada donijela zaključak kojim je obavezala Fond da sa privatnim apotekama ugovori izdavanje ljekova na recept, a ministarstvo zdravlja i ministarstvo finansija su dali saglasnost na Godišnji plan potreba za ljekovima, i saglasnost za obezbjeđivanje sredstava, u okviru kojih se nalaze i ljekovi koji su se izdavali na recept u privatnim apotekama", saopštio je Hrapović.

Demantovao je tvrdnje Šegrta da su troškovi liječenja pacijenata u inostranstvu u 2014. godini iznosili 15 miliona eura.

"Ti troškovi su bili na nivou od 9,3 miliona eura, uz napomenu da su u okviru tog iznosa uračunati troškovi i liječenja, i putni troškovi i dnevnice, što bi ministru moralo biti poznato s obzirom da je o tome redovno informisan od strane Fonda. Fond takođe demantuje izjavu ministra zdravlja da prije nego što je on stupio na dužnost nije postojala niti jedna stručna niti ekonomska analiza o opravdanosti koštanja zdravstvenog sistema, jer je Fond kontinuirano, iz godine u godinu, dostavljao nadležnim institucijama informacije o problemima u finansiranju zdravstvenog sistema, sa predlogom mjera. Fond je, na primjer, 2014. godine po zaključku Vlade uradio Analizu usklađenosti obima prava pacijenata sa obezbijeđenim sredstvima u budžetu Fonda, zbog čega su navedena dokumenta u cjelosti korišćena kao osnova za izradu novih analiza, za koje ministar tvrdi da su po prvi put urađene u sistemu", zaključuje se u reagovanju Hrapovića.

Bonus video: