Kolašin: I dalje bez dogovora lokalne vlasti i štrajkačkog odbora "Komunalnog preduzeća"

Od početka štrajka, prije desetak dana, predstavnici izvšne vlasti i štrajkačkog odbora ne mogu da se uzaglase kolik je dug Opštine prema tom preduzeću
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2016. 17:06h

Lokalna vlast i štrajkački odbor "Komunalnog preduzeća" minule sedmice gotovo da nijesu napravili ni jedan korak naprijed, kada je riječ o definisanju međusobnih obaveza. Zbog toga nije bilo ni moguće ustanoviti koliko to preduzeće potražuje od lokalne uprave. Gradske ulice su ponovo zatrpane smećem, a u nekim naseljima sitacija je alarmantna jer su formirane deponije, sa kojih otpad razvlače psi i mačke lutalice.

Nakon što su u srijedu i četvrtak radnici jednog privatnog podgoričkog preduzeća, na poziv izvšne vlasti, ispraznili nekoliko kontejnera i odvezli smeće, niko više nije brinuo o gradskoj higijeni. Dolazak Podogričana izazavo je incident između radnika u štrajku i predstavnika izvršne vlasti, čak je intervenisala i policija, pa su iz Opštine odustali od ponovnog pokušaja da očiste grad, angažovanjem nekog drugog preduzeća.

Od početka štrajka, prije desetak dana, predstavnici izvšne vlasti i štrajkačkog odbora ne mogu da se uzaglase kolik je dug Opštine prema tom preduzeću. To nije poznato ni do danas, jer iz „Komunalnog“ još nijesu dostavili kompletnu dokumentaciju, koja bi, eventualno, potkrijepila njihove tvrdnje da im lokalna uprava duguje nekoliko stotina hiljada eura.

U kolašinskoj izvršnoj vlasti kažu da su „papire“ čekali svih minulih dana, ali da je dostavljen samo dio dokumentacije iz koje se ne može utvrditi ni iznos, ali ni na koje usluge se odnose potraživanja.

Prema onome što imaju u opštinskim finansijskim službama, dug prema tom preduzeću je svega 10.000 eura.

Vanja Jeknić iz štrajkačkog odbora „Komunalnog“ preduzeća kazao je za „Vijesti“ da mu nije poznato zbog čega sva dokumentacija do sada nije dostavljena. Ipak, kaže on, prema informacijama koje ima finansijska služba tog preduzeća predaće ostatak „papira“ u ponedjeljak.

„Kako mi je kazala koleginca iz finasijske službe, tri kartice i ostatak dokumentacije biće predati u u ponedjeljak“, kazao je on.

Štrakači zahtijevaju da im se isplati osam zaostalih plata, ali i da Opština izmiri obaveze prema njihovom preduzeću, a zahtijevaju i sklapanje ugovora o održavanju javnih površina. Prije nekoliko dana, predsjednica Opštine Željka Vuksanović je kazala da je za 15 mjeseci, od kada vlast obavalja koalicija DF-SNP- SDP, zaposlenima u tom preduzeću isplaćeno isto toliko bruto zarada.

Iz izvršrne vlasti kažu i da je Opština izmirila dug po osnovu poreza i doprinosa za radnike tog preduzeća za 10 godina, tokom kojih su im uplaćivane samo neto zarade.

Galerija

Bonus video: