Riječani gosti Praznika mimoze

"Iako je svojevremeno bio među prvim crnogorskim gradovima članovima federacije, Herceg Novi trenutno nije član FECC, ali vjerujem i uradićemo sve da se Praznik mimoze vrati na evropsku karnevalski kartu"
0 komentar(a)
saradnja Herceg Novi i Rijeka, Foto: Slavica Kosić
saradnja Herceg Novi i Rijeka, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 21.02.2016. 14:57h

V.d. predsjednik Opštine Herceg-Novi, Dragan Janković i zamjenik gradonačelnik Rijeke, Marko Filipović danas su razgovarali o unaprijeđenju saradnje dva grada , koja je ove godine bila najizraženija u karnevalskim manifestacijama.

Novljani su bili gosti Riječkog karnevala koji okuplja više od 10 hiljada maski i stotinjak hiljada posjetilaca.

"Karnevalska i praznična događanja jesu kopča, ali smatramo da se ta saradnja može proširiti i na ostale važne segmente, kako bi iskoristili iskustva Rijeke kao jednog mnogo većeg grada", istakao je Janković.

"Herceg Novi i Rijeka imaju priliku da unaprijede saradnju, ne samo kada je riječ o karnevalima i kulturnoj razmjeni, već i u oblasti privredne saradnje gradova, regije Primorsko-goranske županije, pa i Hrvatske i Crne Gore u cjelini", poručio je Filipović.

Predstavnica Turistička zajednice Grada Rijeke, Ines Boban Štiglić, kazala je da je Riječki karneval, kao vjekovna tradicija kraja, iskorišćena u turističke svrhe. Ta nadaleko poznata manifestacija ujedno je predstavljena i kao jedna od atrakcija prilikom kandidature Grada Rijeke za Evropsku prijestonicu kulture 2020. godine.

Prvi potpredsjednik Evropske federacije karnevalskih gradova (FECC), Josip Silov, rekao je da Crna Gora ima već nekoliko predstavnika u ovom prestižnom udruženju.

"Iako je svojevremeno bio među prvim crnogorskim gradovima članovima federacije, Herceg Novi trenutno nije član FECC, ali vjerujem i uradićemo sve da se Praznik mimoze vrati na evropsku karnevalski kartu", istakao je Silov.

Predsjednik Zajednice Crnogoraca u Primorsko-goranskoj županiji, Ljubo Radović, smatra da se na ovaj način obnavljaju nekada uspostavljene veze.

Gosti iz Rijeke sinoć su bili na maskenbalu u Mediteranskom centru (Institutu “Dr Simo Milošević”), a danas će biti u povorci prilikom spaljivanja karnevala i prisustvovati koncertu Petra Graša.

Bonus video: