Naknade za majke: Uplaćeno pola, žene zbunjene

Za prvu isplatu ženama sa troje i više djece izdvojeno 1,68 miliona, roditeljima djece sa smetnjama u razvoju 244 hiljade
152 pregleda 68 komentar(a)
fond pio, Foto: Ana Komatina
fond pio, Foto: Ana Komatina
Ažurirano: 21.02.2016. 10:34h

Isplata januarskih naknada po osnovu rođenja troje ili više djece počela je juče, a pojedine majke tvrde da su dobile samo polovinu iznosa.

Jedna od njih kazala je da joj je penzija stopirana posljednjeg dana prošle godine i da je primila duplo manje od 336 eura, koliko iznosi naknada za žene sa najmanje troje djece i određenim brojem godina staža.

“Govorili su nam da ne žurimo sa prijavama, a sada nam je uplaćeno manje od onoga što nas sljeduje”, kazala je jedna od njih.

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević juče je pojasnila “Vijestima” da je januarska naknada obračunata od dana podnošenja zahtjeva, te da će puni iznos naknade za februar da bude uplaćen sljedećeg mjeseca.

Ona je kazala da majke treba da stopiraju penzije na dan kad predaju zahtjeve centrima za socijalni rad.

Ukupno 1.681.351 euro opredijeljeno je za januarsku isplatu naknada za 7.102 majke sa troje i više djece.

Za 1.307 roditelja i staratelja osoba sa smetnjama u razvoju obezbijeđeno je dodatnih 244.244 eura.

Kovačevićeva je nedavno u Skupštini kazala da je za naknade potrebno 55 miliona do kraja godine, te da od toga u Budžetu imaju 12 miliona, sedam po osnovu otkaza penzija, četiri po osnovu ušteda za ukidanje materijalnih davanja i 400.000 po osnovu ušteda u Zavodu za zapošljavanje.

“Što ukupno pokazuje da fali 26.600.000 eura”, kazala je Kovačevićeva.

S druge strane, poslanik SDP-a Izet Bralić ocijenio je da je netačna cifra od 50 miliona, istakavši da ta cifra “u najmanju ruku ide na pola”.

Po Zakonu o socijalnoj i dječjoj zaštiti, pravo na naknadu od 336 eura imaju majke sa troje i više djece i 25, odsnosno 15 godina staža.

Majke sa troje i više djece, koje su na evidenciji nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje provele najmanje 15 godina, primaće naknadu u iznosu od 192 eura.

Posljednji podaci Ministarstva pokazuju da se za naknade do sada prijavilo oko 23.000 žena i da je urađeno oko 8.000 rješenja.

Rješavanje po zahtjevima majki počelo je 29. januara, kada je MONSTAT objavio podatak o prosječnoj neto-zaradi u 2015. godini.

Bonus video: