Šegrt: Ako Hrapović ne podnese ostavku, predložiću Vladi da ga smijeni

Upitan da li je najava otkaza Hrapoviću osveta za neraščišćene račune iz perioda kada je Šegrt bio direktor bolnice Meljine, ministar je kazao da što se njega tada nije bilo sukoba, ali jeste stručnog nerazumijevanja
52 pregleda 20 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Savo Prelević
Budimir Šegrt, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.02.2016. 10:16h

Ministar zdravlja, Budimir Šegrt će tražiti ostavku direktora Fonda za zdravstveno osiguranje Kenanana Hrapovića.

Šegrt je u emisiji “Živa istina” kazao da će ukoliko Hrapović sam ne podnese ostavku, predložiti Vladi njegovu smjenu, jer između njih postoji dosta nesuglasica, ne na personalnom nego, kako je naveo, na nivou logike i principa.

“Neke sam odavno detektovao i pokušavao da prevaziđem i deklarisao sam se da zajedno radimo. Nije bilo razumjevanja, ja to doživljavam da čovjek nekad treba da napravi lični otklon. Ukoliko se to ne desi, bez dileme, ja ću iskoristiti svoja zakonska ovlašćenja i napraviću prijedlog prema Vladi te vrste”, rekao je Šegrt.

Upitan da li je najava otkaza Hrapoviću osveta za neraščišćene račune iz perioda kada je Šegrt bio direktor bolnice Meljine, ministar je kazao da što se njega tada nije bilo sukoba, ali jeste stručnog nerazumijevanja.

“Ja sam i tada žestoko, principijelno i stručno komentarisao rad njegovih pomoćnika, čak sam jednom i rekao da bi kod mene na ispitu iz hirurgije pao”, naveo je Šegrt.

On je rekao da nije zadovoljan nalazom glavnog budžetskog inspektora koji je po njegovom nalogu ispitivao poslovanje Fonda za zdravstveno osiguranje i pokazao da je ta zdravstvena ustanova trošila sredstva u skladu sa zakonom i namjenski.

„Za taj nivo kontrole sa kojom sam upoznat mogu da kažem da nije urađen kako treba. Ono što je bio predmet ili nalog inspekcije kroz taj Izvještaj nije uopšte tretirano, tako da ja taj izvještaj doživljavam manje bitnim. Smatram da glavni budžetski inspektor nije dobro uradio svoj posao“, poručio je Šegrt.

Upitan gdje je uočio da se novac neracionalno troši, s obzirom da se u nalazu glavnog inspektora navodi da je dug Fonda nastao jer su potrebe bile iznad onoga što je država budžetom opredjeljivala, Šegrt je kazao da su u pitanju tri oblasti.

„Mi smo kroz puno analiza vidjeli da se plaćaju računi na kojima se ne insistira na kvalitetu, prije svega, zdravstvene usluge a da se sa druge strane vodi računa da se to na drugom mjestu i boljom organizacijom može biti jeftinije a da sve pritom ne utiče na kvalitete zdravstvene zaštite. Tri su oblasti i to potrošnja ljekova, troškovi bolovanja i slanje pacijenata na liječenje u inostranstvo", precizirao je Šegrt.

Prema njegovim riječima, stav Ministarstva zdravlja bio je da je raskid Ugovora sa privatnim apotekama, koji je izazvao dosta negativnih komentara, bio u isključivoj nadležnosti direktora Fonda i da je to on samostalno uradio.

Šegrt je dodao da su se predstavnice Upravnog odbora, Gorica Savović i Mirjana Pešalj izjasnile za raskid ugovora sa privatnim apotekama, ali da niko iz Fonda zdravstva nije bio protiv te odluke.

„Za tu odluku Fonda zdravstva o potpisivanju ugovora sa privatnim apotekama Ministarstvo finansija nije dalo saglasnost. Postoji ekonomski rezon. Nemojte mi reći da je Fond na svoju ruku potpisao, mimo volje Vlade, ugovor sa privatnim apotekam”, kazao je Šegrt.

On je ukazao na činjenicu da nema saglasnosti Ministarstva finansija koja je trebalo da postoji za taj ugovor. “Potpisani ugovor ne stavljamo u loše konotacije“.

Bonus video: