Za modernizaciju Vojske potrošiće 140 miliona eura

Prioritetna nabavka 22 laka oklopna borbena, dva srednja višenamjenska helikoptera...
140 pregleda 37 komentar(a)
helikopter, Foto: Airplane-pictures.net
helikopter, Foto: Airplane-pictures.net
Ažurirano: 21.02.2016. 07:36h

Za nabavku novog naoružanja i opreme Vojske Crne Gore u narednih deset godina planirano je da bude potrošeno 117 miliona eura, a za infrastrukturne projekte još 20 miliona eura, predviđeno je Dugoročnim planom razvoja odbrane do 2025. godine.

Plan, koji je u četvrtak usvojila Vlada, definiše strateške pravce razvoja odbrambenog sistema Crne Gore koji bi trebalo da rezultira malom, ali efikasnom oružanom silom usklađenom sa crnogorskim ekonomsko-političkim prilikama i činjenicom da će Crna Gora postati članica NATO i prije isteka polovine vremenskog perioda na koji se dugoročni plan odnosi.

Do kraja 2025. VCG imaće ukupno 1.950 formacijskih mjesta u kopnenim snagama, vazduhoplovstvu i mornarici, a cilj je da se do tada struktura svih troškova sistema odbrane dovede na nivo 50 odsto za personalne troškove (plate i ostalo), 30 odsto za materijalne troškove i 20 odsto za opremanje.

„Imajući u vidu ograničenost finansijskih resursa za opremanje i modernizaciju predviđeno je da se nabavka glavnih sistema i opreme (helikopteri, radar, oklopna vozila i dr) realizuje kroz kreditne aranžmane na period do deset godina. Osim sredstava opredijeljenih kroz budžet, kao mogući izvor opremanja i modernizacije koristiće se fondovi pomoći saveznika, regionalna saradnja ili povoljniji uslovi finansiranja,” navodi se u dokumentu.

Kako se dodaje, prioriteti u nabavci novog naoružanja i opreme svrstani su u tri grupe pri čemu oni iz “A” kategorije “značajno utiču na ukupni razvoj i unapređenje sposobnosti Vojske i na održavanje zahtijevanog nivoa borbene spremnosti-gotovosti, a njihova realizacija je hitna, jer kapaciteti nijesu razvijani ili su resursi pri kraju vijeka eksploatacije.”

Među 14 “A” prioriteta koji treba da se realizuju najkasnije do 2020. godine, pored ostalih su i nabavka 22 laka oklopna borbena vozila za Pješadijski bataljon, nabavka dva srednja višenamjenska helikoptera za Vazduhoplovstvo, te izgradnja i opremanje novog osmatračkog radara za kontrolu vazdušnog prostora na brdu Vrsuta što će se finansirati uzimanjem kredita.

Tu su i nabavka tri nova brza patrolna čamca za hitno reagovanje za Mornaricu, rekonstrukcija dvije raketne topovnjače klase “Končar” u patrolne brodove, nabavka specijalnog izviđačkog vozila za hemijsku, biološku, radiološku i nuklearnu zaštitu tipa “cobra”, remont i modernizacija pet lakih borbenih helikoptera tipa “gazela -gama”… Za realizaciju “A” prioriteta ukupno treba 70,8 miliona eura. U manje hitne prioritete “B”, ukupne vrijednosti 22,84 miliona eura uvršteno je takođe 14 projekata, među kojima su i opremanje jedinica Kopnene vojske novim lakim prenosnim raketnim PVO sistemima, nabavka automatizovanog komandno-informacionog sistema za upravljanje vatrom haubica D-30 kalibra 122 mm koje će i dalje biti glavno artiljerijsko oruđe VCG. Predviđena je i nabavka dronova-robota za razminiranje, odnosno bespilotnih letjelica za taktičko izviđanje bojišta. Do 2025. predviđeno je da se nabave i novi laki protivoklopni raketni sistemi koji će zamijeniti vremešne “maljutke”, “zolje” i “ose”, a u upotrebu će se za vatrenu podršku jedinicama pješadije vratiti i jedan broj mobilnih višecjevnih bacača raketa M-63/94 “plamen”.

VCG i dalje neće imati oklopne jedinice, pa nije planirana nabavka tenkova, ali jeste kupovina dva nova srednje velika patrolna broda za Mornaricu, koji bi od 2019. trebali da zamijene dvije aktuelne fregate klase “Kotor” koje će se prodati. Za trupnu i PVO zaštitu važnijih objekata koristiće se modernizovani laki artiljerijski sistemi BOFI sa topovima 40 mm L/70 “bofors” i osmatračko-nišanskim radarima “giraffe”, a za kasniji period planira se i unapređenje mogućnosti PVO nabavkom novog raketnog sistema kratkog dometa. Nije planirana nabavka novih borbenih aviona, već će zadatke patroliranja crnogorskim nebom, obavljati lovci NATO država sa kojima budemo skopili takve ugovore.

Više vojnika za djelovanje van države

Kao svoje tzv. deklarisane snage koje se obučavaju se i opremaju u skladu sa NATO procedurama i standardima, za učešće u međunarodnim operacijama i aktivnostima, Crna Gora je odredila 1. i 2. četu Pješadijskog bataljona, Tim za hemijsko, biološko radiološku i nuklearnu zaštitu, Tim za uklanjanje ubojnih stredstava (EOD) iz sastava Pješadijskog bataljona, Tim Vojne policije, Medicinski tim Logističkog bataljona, pučinski remorker PR-41, Mornarički EOD tim, kao i dva Bording tima Mornarice VCG. Od toga su 1. četa, remorker PR-41 i Bording timovi MVCG status borbeno sposobnih po NATO standardima stekli 2014, dok će ostale deklarisane snage taj status steći do 2019. Iz okvira deklarisanih snaga, Crna Gora može izdvajati snage do nivoa voda za učešće u NATO snagama za brzi odgovor i borbenim grupama EU.

Dugoročnim planom razvoja odbrane predviđeno je stvaranje zakonske pretpostavke koja će zainteresovanim građanima omogućiti dobrovoljno služenje vojnog roka

Građanima će omogućiti da dobrovoljno idu u Vojsku

Dugoročnim planom razvoja odbrane predviđeno je stvaranje zakonske pretpostavke koja će zainteresovanim građanima omogućiti dobrovoljno služenje vojnog roka.

U dokumentu je navedeno da Vojska Crne Gore računa i na nove oficire koji će se školovati na stranim vojnim akademijama, odnosno na civilnim fakultetima u Crnoj Gori kada je riječ o specijalizovanim kadrovima određenih tehničkih branši. Planirano je i da se sa aktuelnih 66 na 22 smanji broj lokacija koje će se koristiti za potrebe odbrane, a glavni prioritet je obezbjeđivanje nove lokacije koja će zamijeniti nekadašnji veliki vojni poligon “Radovče” koji se koristio u vrijeme Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i SRJ.

“Najveći izazov za unapređenje obuke predstavlja određivanje i uređenje višenamjenskog vojnog poligona. Poligon dimenzija 10 x 25 kilometara, mora obezbijediti uslove za taktičke vježbe ranga bataljona, gađanje oruđima kalibra do 128 mm, a koristiće se i za neutralizaciju ubojnih sredstava“, navedeno je u Dugoročnom planu.

Kako se dodaje, kompletnom realizacijom tog plana Vojska će biti sposobna da izvršava svoju ustavnu ulogu zaštite suvereniteta, nezavisnosti i odbrane teritorije Crne Gore.

Bonus video: