CEZAP: Najviše primjedbi na javne usluge

“Potrošači često nailaze na barijere prilikom ostvarivanja svojih prava, pa je potrebno veće angažovanje i potrošača i trgovaca, u cilju postizanja boljih rezultata u ovoj oblasti”, naveli su iz CEZAP-a
128 pregleda 0 komentar(a)
SMS poruke, mobilni telefon, Foto: Shutterstock
SMS poruke, mobilni telefon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.02.2016. 12:49h

Centru za zaštitu potrošača (CEZAP) građani su se u posljednjem periodu najviše žalili na javne usluge, posebno iz oblasti telekomunikacija, električne energije i vodosnabdijevanja.

Iz CEZAP-a su kazali da se primjedbe na javne usluge najčešće odnose na visinu računa, nepoštovanje ugovornih odredbi i zakonskog roka za odgovor na prigovor, kao i nepriznavanje zastarjelih potraživanja.

“Što se tiče ostalih žalbi, potrošači se generalno žale na kvalitet robe, nepoštovanje prava u vezi sa rokom za reklamacije i ispunjenje obaveza trgovca na osnovu prava iz garancije i to kada je u pitanju tehnička roba, odjeća, obuća ili namještaj”, rekli su agenciji Mina-business iz CEZAP-a.

Žalbe koje se odnose na markete, kako su kazali, najvećim dijelom su u vezi sa isticanjem takozvanih prevarnih cijena.

“Potrošači se u marketima često srijeću sa problemom koji se tiče različitih cijena na rafu i na kasi, kao i sa akcijskim sniženjima”, saopštili su predstavnici CEZAP-a.

Oni su naveli da su česte žalbe potrošača na deklaracije proizvoda, koje su, kako su objasnili, nepotpune i nejasne, često i neprevedene na crnogorski jezik, što je po Zakonu o zaštiti potrošača obavezno.

U CEZAP-u smatraju da se položaj crnogorskog potrošača posljednjih godina poboljšao, ali da i dalje nije na zadovoljavajućem nivou.

“Potrošači često nailaze na barijere prilikom ostvarivanja svojih prava, pa je potrebno veće angažovanje i potrošača i trgovaca, u cilju postizanja boljih rezultata u ovoj oblasti”, naveli su iz CEZAP-a.

Donošenjem zakona i drugih podzakonskih akata stvara se, kako su ocijenili, osnov za ostvarivanje potrošačkih prava, ali je potrebno njihovo adekvatnije sprovođenje.

“Pored bolje zakonske regulative, uključenost državnih institucija je od velikog značaja i trebalo bi da se poveća, jer postupajući po odredbama zakona, nadležni inspekcijski organi preduzimaju i izriču odgovarajuće mjere trgovcima”, kazali su iz CEZAP-a.

Kada je u pitanju Zakon o zaštiti potrošača, u CEZAP-u smatraju da građani nijesu u dovoljnoj mjeri upoznati sa njegovim odredbama ili da ipak ne pokazuju dovoljnu spremnost da se izbore za sopstvena prava.

“Nerijetko se dešava da potrošač kupi neki tehnički uređaj koji se odmah nakon kupovine pokvari i kupac preda proizvod u servis, ne znajući da po Zakonu o zaštiti potrošača ima pravo na povraćaj novca ili zamjenu za drugi proizvod” , objasnili su iz CEZAP-a.

Stoga je, kako su ocijenili, neophodno intezivnije raditi na edukaciji potrošača.

“Potrošači moraju znati svoja prava i boriti se za njih, jer od njihove aktivnosti i upornosti često zavisi nivo njihove zaštite”, zaključili su iz CEZAP-a.

Bonus video: