Prosječna starost u Ministarstvu odbrane i Vojsci 39 godine

“Trenutna struktura formacijskih, odnosno radnih mjesta u Vojsci je - oficiri 15 odsto, podoficiri 42, vojnici 31 i civilna lica 12 odsto”, navodi se u dokumentu MO o dugoročnom razvoju odbrane (2016-2025)
2 komentar(a)
Ministarstvo odbrane, Foto: Vijesti online
Ministarstvo odbrane, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 20.02.2016. 11:55h

Prosječna starost zaposlenih u Ministarstvu odbrane (M0) i Vojsci Crne Gore (VCG) je 39 godina, a zastupljenost žena 8,97, odnosno 11,92 odsto, saopšteno je iz MO.

“Trenutna struktura formacijskih, odnosno radnih mjesta u Vojsci je - oficiri 15 odsto, podoficiri 42, vojnici 31 i civilna lica 12 odsto”, navodi se u dokumentu MO o dugoročnom razvoju odbrane (2016-2025).

Kako se ocjenjuje, osnovna karakteristika te strukture je nešto veći procenat formacijskih mjesta podoficira u odnosu na procenat vojnika.

“Razlog ovakve strukture je potreba za znatnim brojem podoficira specijalista u Mornarici VCG i Vazduhoplovstvu VCG, za čije pozicije nije racionalno obučavati vojnike”, navode iz MO.

Starosna struktura lica u Ministarstvu i Vojsci je - oficiri 40 godina, podoficiri 41, vojnici 31, civilna lica 50 i državni službenici i namještenici 44 godine.

Prema projekciji, veličina i struktura oficira i civilnih lica u Vojsci ostaće relativno stabilna u planskom periodu, a predviđeno je smanjenje broja podoficira i povećanje broja vojnika.

“Razlozi smanjenja su što dio podoficira obavlja dužnosti i zadatke koje isto tako mogu vršiti i vojnici”, objašnjavaju iz MO.

Postavljenjem vojnika na ta radna mjesta, kako se ocjenjuje, smanjiće se troškovi bez ikakvog gubitka u pogledu sposobnosti.

“To će učiniti strukturu činova djelotvornijom, a sveukupnu strukturu zaposlenih otpornijom i obezbijediće se šira baza vojnika od kojih će se birati budući podoficiri”, saopšteno je iz M0.

Bonus video: