Parada ponosa moguća ove godine u Nikšiću

“Rješavanje romskog pitanja i u mnogo razvijenijim državama se ne može riješiti bez njihovog kvalitetnog obrazovanja. Mi tu imamo značajne pomake”, kazao je ministar i dodao da bez poštovanja ljudskih prava nema ni ekonomskog boljitka jedne opštine, kao ni države
140 pregleda 11 komentar(a)
Suad Numanović, Veselin Grbović, Foto: Svetlana Mandić
Suad Numanović, Veselin Grbović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 19.02.2016. 13:33h

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović i predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović potpisali su Sporazum o razumijevanju o mjerama u borbi protiv diskriminacije po osnovu seksualne orjentacije ili rodnog identiteta i promociji tolerancije prema LGBT osobama. Numanović je kazao da su LGBT osobe jedne od najmarginalizovanijih grupa, da se zajedničkim radom situacija može popraviti i omogućiti njihova potpuna integracija u društvu.

U Nikšiću je prošle godine tri puta pokušano da se oganizuje parada, ali do toga nije došlo zbog, kako je policija procijenila, bezbjednosnih razloga. Grbović smatra da ne postoje nikakve smetnje da ona bude organizovana ove godine a za naredni mjesec je najavio okrugli sto kome će prisustvovati pripadnici LGBT populacije, lokalne vlasti, svih zainteresovanih NVO i policije.

“Razgovaraćemo o problemima na tom polju i šta uraditi da se oni polako prevaziđu, što je svakako obaveza Opštine Nikšić. Sve to su preduslovi, da ukoliko pripadnici LGBT populacije iskažu želju za održavanjem parade ponosa u Nikšiću, ona bude održana ove godine”, kazao je Grbović.

Numanović i Grbović su razgovarali i o stanju ljudskih i manjinskih prava u ovoj opštini, unapređenju politike jednakih mogućnosti i kvalitetu života pripadnika ranjivih društvenih kategorija, te oblicima jačanja zajedničke saradnje. Ministar je kazao da je Opština Nikšić u dijelu poštovanja ljudskih i manjinskih prava napravila velike iskorake i da prednjači u stvaranju pretpostavki otvaranja čitavog sektora servisa naročito za marginalizovane grupe.

Istakao je da ga raduje činjenica da je oko 90 odsto Roma koji žive u gradu pod Trebjesom riješilo pravni status, kao i da sve veći broj djece romske populacije upisuje srednje škole i fakultete, a jedan broj njih je i na magistarskim studijama.

“Rješavanje romskog pitanja i u mnogo razvijenijim državama se ne može riješiti bez njihovog kvalitetnog obrazovanja. Mi tu imamo značajne pomake”, kazao je ministar i dodao da bez poštovanja ljudskih prava nema ni ekonomskog boljitka jedne opštine, kao ni države.

Predsjednik Opštine je istakao da je posljednjih nekoliko godina urađeno dosta da se poboljša položaj marginalizovanih grupa, poput gradnje stanova za Rome i raseljena lica, izgradnje tri Dnevna centra za stare, hemijske čistione gdje rade dvije osobe sa invaliditetom. Napravljeni su pomaci i na polju pristupačnosti objekata osobama sa invaliditetom, a u planu su projekti koji će im omogućiti bolju komunikaciju širom grada.

“U toku su pripreme za otvaranje Dnevnog centra za osobe sa smetnjama u razvoju koje su starije od 27. godina, što je bio veliki problem u proteklom periodu, a u aprilu očekujemo raspisivanje tendera za gradnju Doma za stare”, kazao je Grbović.

Žene najmanje marginalizovane

Sva istraživanja pokazuju, kazao je Numanović, da su u Crnoj Gori najmarginalizovaniji Romi, zatim osobe sa invaliditetom, pripadnici LGBT populacije, osobe sa HIV virusom, stari i žene. Prema njegovim riječima, ovogodišnje istraživanje je pokazalo da su žene, na sreću, najmanje marginalizovane i da se radi na polju njihove što veće političke participacije, kao i ekonomskog osnaživanja.

Numanović je pohvalio Opštinu Nikšić koja kroz multidisciplinaran pristup, u saradnji sa zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, sudstvom, policijom, Centrom za socijalni rad, kroz otvaranje SOS linije i skloništa za žene na kvalitetan način rješava pitanje nasilja nad ženama.

Bonus video: