Medenica: Nisam ja birala sudije neradnike

"Nismo zadovoljni krivičnim odjeljenjem, jer sudije i u prvostepenom i drugostepenom krivičnom odjeljenju ne da su mogli, nego su morali mnogo više i mnogo brže i efektnije i efikasnije"
63 pregleda 22 komentar(a)
Mušika Dujović, Vesna Medenica,Boris Savić, Foto: Savo Prelević
Mušika Dujović, Vesna Medenica,Boris Savić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.02.2016. 10:43h

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica rekla je juče da ne osjeća odgovornost, iako nije zadovoljna rezultatima krivičnog odjeljenja podgoričkog Višeg suda.

Kazala je da njene odgovornosti nema, jer nije ona birala “te sudije”.

„Kako možete da tražite odgovornost od predsjednika Vrhovnog suda za nedovoljan učinak sudija nižestepenog suda. Predsjednik Vrhovnog suda nema ekskluzivu da bira sudije, već ih bira Sudski savjet, a predsjenik Vrhovnog suda ima jedan glas... To ne znači da to nisu dobre sudije i da ih treba staviti u proceduru za razrješenje, nego ih samo treba podstaći da više i brže rade”, rekla je Medenica na predstavljanju Izvještaja o radu Višeg suda za 2015. godinu.

Ona je konstatovala da su sudije građanskog odjeljenja kvalitetno radile: “Izuzetan napredak napravljen je u građanskom referatu, jer je svaki sudija ostvario preko 100 odsto norme. Izvršenom kontrolom nismo zadovoljni krivičnim odjeljenjem, jer sudije i u prvostepenom i drugostepenom krivičnom odjeljenju ne da su mogli, nego su morali mnogo više i mnogo brže i efektnije i efikasnije. Od osam sudija prvostepenog krivičnog odjeljenja, niko nije ostvario više od 50 odsto norme, osim dvoje sudija. Postavlja se pitanje nove preraspodjele po godišnjem rasporedu”.

Ona je rekla da na neka stanja u pojednim predmetima ne može da utiče i apostrofirala predmet „Zavala“.

“Najsrećniji bi bili da je u prvom ispitivanju te presude, njene pravičnosti i zakonitosti, na taj predmet stavljena tačka. U tom predmetu je uvijek pravovremeno postupano, složeni su dokazi i sve treba provjeriti, kao i vještačenja iz više puta, pa zatim dopune vještačenja. To ima objektivne razloge zašto to toliko traje”, navela je Medenica.

Predsjednik Apelacionog suda Mušika Dujović, rekao je da je da je Srbija postupila po zamolnici i Apelacionom sudu dostavila knjigovodstveno-finansijsku dokumentaciju u predmetu Duška Šarića i Jovice Lončara.

Objasnio je da će dokumentacija biti predmet vještačenja, a zatim slijedi i nastavak pretresa.

Savić: Brzo će odluka o sporazumima

Predsjednik podgoričkog Višeg suda Boris Savić rekao je da još nije donio odluku o sporazumima za priznanju krivice između tužilaštva i direktora kompanije Tradeunique Gorana Bojanića, jer je riječ o kompleksnim predmetima.

„Još odluku nisam donio, ali možete očekivati da ću je donijeti u najkraćem roku. Zakon tačno ne predviđa koji je to rok, ali ne treba sumnjati da ću je donijeti u narednih nekoliko dana”, rekao je Savić . Savić : Brzo će odluka o sporazumima

Predsjednik podgoričkog Višeg suda Boris Savić rekao je da još nije donio odluku o sporazumima za priznanju krivice između tužilaštva i direktora kompanije Tradeunique Gorana Bojanića, jer je riječ o kompleksnim predmetima.

„Još odluku nisam donio, ali možete očekivati da ću je donijeti u najkraćem roku. Zakon tačno ne predviđa koji je to rok, ali ne treba sumnjati da ću je donijeti u narednih nekoliko dana”, rekao je Savić .

Bonus video: