Četvoro na infektivnoj zbog gripa

"Najčešće komplikacije koje se mogu javiti tokom gripa uključuju bakterijsku upalu pluća, upale srednjeg uha, upale sinusa, dehidrataciju kao i pogoršanje hroničnih bolesti obično kao što su srčana slabnost, astma ili dijabetes“
0 komentar(a)
vakcinacija, Foto: Savo Prelević
vakcinacija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.02.2016. 06:30h

Četiri pacijenta liječe se u Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra (KC) zbog komplikacija sezonskog gripa.

To su “Vijestima” saopštili iz KC-a, dodavši da su pacijenti stabilnog zdravstvenog stanja.

Takozvani “svinjski grip” A H1N1 potvrđen je do 15. februara kod 16 pacijenata, dok je muškarac star 51. godinu preminuo prošle sedmice od gripa u KC.

Iz Instituta za javno zdravlje je saopšteno da nema podataka da se pacijent liječio od neke hronične bolesti i nije bio vakcinisan protiv gripa.

Prema podacima Instituta, od 8. do 14. februara porastao je broj oboljelih, pa je tako 70 osoba, od kojih najveći broj ima između 25 i 64 godine, sa simptomima virusa registrovano kod izabranih doktora.

Epidemiolozi Instituta su istakli da obolijevanje od gripa može biti blagog, ali i veoma ozbiljnog toka kod osoba sa oslabljenom otpornošću i onih koje boluju od hroničnih bolesti, a posebno starih, te može završiti fatalnim ishodom.

"Najčešće komplikacije koje se mogu javiti tokom gripa uključuju bakterijsku upalu pluća, upale srednjeg uha, upale sinusa, dehidrataciju kao i pogoršanje hroničnih bolesti obično kao što su srčana slabnost, astma ili dijabetes“, saopštili su.

Broj oboljelih od gripa porastao je tokom prošle sedmice u Evropi, a mediji pišu da je u Srbiji i BiH već zabilježeno nekoliko smrtnih slučajeva.

Takozvani “svinjski grip” AH1N1, koji dominira u Evropi, sada je sezonski, a prvi put se pojavio u svijetu 2009.

Iz Instituta su naglasili da je najbolja prevencija gripa vakcinacija, koju savjetuju svima koji su stariji od šest mjeseci, a imaju hronične bolesti pluća (posebno astmu), hroničnu srčanu i bubrežnu bolest, dijabetičari, osobe sa oslabljenim odbrambenim sistemom i kojima su presađivani organi i tkiva. Vakcinu treba da prime i osobe u ustanovama za liječenje hroničnih bolesti i stari koji žive u domovima, stariji od 65 godina i zdravstveni radnici.

Epidemiolozi tvrde da vakcinu ne smiju da prime osobe alergične na kokošja jaja ili na neku od komponenti vakcine, djeca mlađa od šest godina, osobe koje imaju akutnu infekciju i povišenu temperaturu sve dok im traje bolest i one koje imaju Guillain-Barre sindrom.

Oporavak traje do 15 dana

Epidemiolozi Instituta su naglasili da grip obično počinje iznenada i da osobe koje obole obično imaju simptome poput visoke tjelesne temperature, kašalj, bol u grlu, kijavicu, začepljen nos ili curenje iz nosa, bolove u mišićima, glavobolju, izražen umor i malaksalost i stomačne tegobe.

"Bolest se širi kapljicama koje sadrže virus, a koje nastaju kada oboljele osobe kijaju ili kašlju, pri čemu se ove kapljice raspršuju u okolni vazduh i to do udaljenosti od oko dva metra od oboljelog. Zdrava osoba se najčešće inficira udisanjem kapljica“, piše u preporukama Instituta.

Navodi se da se većina oboljelih u potpunosti oporavi u toku jedne ili dvije sedmice od početka bolesti, što kod hroničnih bolesnika traje dugo, kao i da treba izbjegavati kontakt sa oboljelima u prvih nekoliko dana bolesti, jer se infekcija tada najlakše prenosi.

Bonus video: