Svinjski grip uzeo život

U Evropi dominira A H1N1 virus, sa trendom težih kliničkih manifestacija bolesti, upozorili iz Instituta za javno zdravlje
82 pregleda 10 komentar(a)
Vakcinacija, Foto: Vijesti
Vakcinacija, Foto: Vijesti
Ažurirano: 17.02.2016. 06:33h

Pacijent star 51 godinu preminuo je prošle sedmice od svinjskog gripa (A H1N1) u Kliničkom centru.

Za njega ne postoje podaci da je bolovao od neke hronične bolesti i nije bio vakcinisan protiv gripa, piše na sajtu Instituta za javno zdravlje.

Iz te zdravstvene ustanove je saopšteno da je to prvi smrtni slučaj od gripa ove sezone i da je prošle sedmice zabilježen porast oboljelih.

Navodi se da je do prije dva dana u Centru za medicinsku mikrobilologiju Instituta potvrđen virus tipa A H1N1 kod 16 pacijenata.

Tvrde da je od 8. do 14. februara registrovano 70 oboljelih, od kojih najveći broj između 25 i 64 godine starosti.

Na sajtu Instituta piše da u Evropi dominira A H1N1 virus, sa trendom težih kliničkih manifestacija bolesti.

Navodi se da se u narednim sedmicama može očekivati dalji rast broja oboljelih i da je najefektivnija mjera protiv gripa vakcina koja se može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone, čak i kad je virus počeo da se širi u okruženju.

Nadležni savjetuju i izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelima, dodirivanje očiju, nosa i usta prljavim rukama, boravak u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi, redovno pranje ruku i provjetravanje prostorija, kao i ishranu sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i fizičku aktivnost.

Takozvani “svinjski grip” je u zemljama evropskog regiona sezonski, a prvi put se pojavio u svijetu 2009.

Bonus video: