Podgorica: Smog preko granice 23 dana

Najveće koncentracije PM10 čestica u vazduhu, izmjerene su u prvoj i posljednjoj nedjelji januara
169 pregleda 7 komentar(a)
Podgorica, vazduh, zagađenost, Foto: Luka Zeković
Podgorica, vazduh, zagađenost, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.02.2016. 06:52h

Srednje dnevne koncentracije suspendovanih čestica PM10 u Podgorici su tokom januara su dvadeset tri dana bile iznad propisane granične vrijednosti, podatak je Agencije za zaštitu životne sredine.

Najveće koncentracije PM10 čestica u vazduhu, izmjerene su u prvoj i posljednjoj nedjelji januara.

„Maksimalna srednja dnevna koncentracija iznosila je 165 mikrograma po metru kubnom, a izmjerena je 28. januara“, saopšteno je iz Agencije.

Srednje dnevne vrijednosti suspendovanih čestica PM10 su upoređene sa propisanom graničnom vrijednošću za srednju dnevnu vrijednost, koju čini 50 mikrograma po metru kubnom, a koja se ne smije prekoračiti više od 35 puta u toku godine.

Vazduh je u januaru bio neznatno čistiji u odnosu na decembar, kada prema podacima Agencije, svega četiri dana nije bio zagađen.

Uzročnik slabog kvaliteta vazduha u Agenciji povezuju sa sezonom grijanja, emisijama gasova iz saobraćaja i emisijama koje potiču od industrijskih aktivnosti u kombinaciji sa nepovoljnim meteorološkim prilikama.

Redovno su mjerene i ostale štetne supstance, poput azot monoksida, azot dioksida, ukupnih azotnih oksida, ugljen monoksida, sadržaja olova u PM10, benzoapirena. Ciljna vrijednost sadržaja benzoapirena, koja je sa ciljem zaštite zdravlja ljudi i rokom postizanja do 2015. godine propisana na 1 nanogram po metru kubnom, je i tokom januara bila premašena.

„Sadržaj benzoapirena izračunat kao srednja vrijednost nedjeljnih uzoraka u januaru iznosi 12,29 nanograma po metru kubnom“, navode u Agenciji.

Ostali parametri koji su praćeni na mjernoj stanici u Podgorici, bili su u okviru propisanih vrijednosti, tvrde iz Agencije

Bonus video: