NVO Kolo srpskih sestara: Pomažu djeci sa invaliditetom da se pripreme za polazak u školu

Za uključivanje djece u školski sistem, osim postavljene dijagnoze, neophodno je uvezati čitav sistem, kako bi se na vrijeme otklonile sve prepreke sa kojima se srijeću roditelji i djeca, upozorava koordinatorka dr Svetlana Kovačević
136 pregleda 5 komentar(a)
Kolo srpskih sestara, Foto: Slavica Kosić
Kolo srpskih sestara, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 15.02.2016. 15:52h

Nevladina organizacija Kolo srpskih sestara pokrenula je danas u Herceg Novom projekat “Stručna pomoć i priprema djece sa invaliditetom za polazak u školu” koji će trajati osam mjeseci.

Projektom, koji je danas predstavljen javnosti, biće obuhvaćeno sedmoro djece, uzrasta od 5 do 8 godina sa kojima će jednom sedmično raditi fiziotarapeut i učitelj .

“To nije puno, ali jeste bitna pomoć. Nadamo se da će ovo biti dovoljno da se djeca na kraju procesa mogu sa nekom dozom relaksiranosti, priključiti vršnjacima i poći u školu, “ kazala je koordinatorka projekta dr Sonja Vasić.

"Za uključivanje djece u školski sistem, osim postavljene dijagnoze, neophodno je uvezati čitav sistem, kako bi se na vrijeme otklonile sve prepreke sa kojima se srijeću roditelji i djeca", upozorava koordinatorka dr Svetlana Kovačević.

“Mogu napisati najbolji nalaz u kome sve stoji šta treba dijete da radi, ali ako porodice, a riječ je uglavnom sa onima koje imaju više djece, to ne mogu da realizuju, nastaje problem, kazala je dr. Svetlana Kovačević. Kao jedan od primjera navela je da djeca sa motornim kolicima ne mogu da uđu ni u jedno sredstvo javnog prevoza.

“Ako oni ne mogu da ostvare svoja prava, naš dio u zdravstvu je potpuno bezuspješan“, objašnjava Kovačević nadajući se da će se u ovaj važan posao uključiti sve institucije.

Za realizaciju projekta iz Ministarstva finansija, iz budžeta igara na sreću obezbijeđeno je šest hiljada eura.

Bonus video: