Što prije nastaviti radove na sanaciji Husein pašine džamije

„Uz uključivanje privrednih subjekata, države, a nadam se i nekih međunarodnih organizacija i ambasada planirane poslove ćemo završiti i brže i kvalitetnije"
62 pregleda 0 komentar(a)
Mirko Đačić, Rifat Fejzić, Foto: Goran Malidžan
Mirko Đačić, Rifat Fejzić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 15.02.2016. 15:24h

Odbor za sanaciju Husein pašine džamije u Pljevljima uputiće narednih dana Pismo o namjerama svim potencijalnim donatorima, kako bi se obezbijedio novac za nastavak radova na izgradnje obodnog kamenog zida i uređenju dvorišnog prostora Husein pašine džamije u Pljevljima.

To je dogovoreno danas na sastanku predsjednika Opštine Pljevlja Mirka Đačića, reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata Fejzića i predstavnika Odbora za sanaciju tog vjerskog obbjekta.

Iz kabineta predsjednika Opštine je saopšteno da će Đačić i Fejzić „kontaktirati potencijalne donatore i lobirati za pozitivan odnos u vezi nastavka radova na sanaciji Husein - pašine džamije, a lokalna uprava, Odbor Islamske zajednice i Odbor za sanaciju Husein - pašine džamije preduzeće sve potrebne mjere neophodne za obezbjeđenje uslova za početak radova“.

„Uz uključivanje privrednih subjekata, države, a nadam se i nekih međunarodnih organizacija i ambasada planirane poslove ćemo završiti i brže i kvalitetnije. Podrška sa tih adresa i od svih dobronamjernih pojedinaca je i korisna i neophodna, a opština Pljevlja će među prvima povući konkretne poteze obezbjeđivanjem sredstava u skladu sa usvojenim Akcionim planom“, rekao je Đačić.

Fejzić se zahvalio svima, a posebno predsjedniku Odbora za sanaciju Husein pašine džamije Đorđiju Džuveroviću na do sada urađenom, iskazujući očekivanje da će se planirani radovi što prije nastave i privesti kraju.

„Zadovoljstvo mi je i posebno me raduje što smo danas bili u prilici da pričamo o rokovima završetka radova započetih prije nekoliko godina. Koristim priliku da se zahvalim i svim privrednim subjektima koji su pomogli da dođemo do ovog i da nastavimo radove i posebno hvala predsjedniku Đačiću i rukovodstvu opštine koji su iskazali spremnost da se radovi uspješno i kvalitetno završe“, kazao je Fejzić.

Rekonstrukcija Husein pašine džamije počela je 2006. godine uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Tokom trogodišnjih radova izvršena je konstruktivna sanacija objekta, uz sanacione i konzervatorsko restauraterske radove na džamiji i šadrvanu kao i spoljašnjem uređenju. Izgrađena je i kamena zidana ograda dužine 77 metra sa demirima i drvenom kapijom. Preostali su poslovi na izgradnji oko 130 metara ogradnog zida, uređenje sjeveroistočnog ulaza i dvorišta tog, jednog od najljepšeg spomenika Islamske kulture na Balkanu.

Bonus video: