Edukacijom protiv opake bolesti

Murišić je apelovala na sve društveno odgovorne firme da posjete Dječiju bolnicu i pomognu da se i u našoj zemlji osposobi odjeljenje dječije hematoonkologije
58 pregleda 0 komentar(a)
Rani znaci upozorenja kod djece, Foto: Slavica Kosić
Rani znaci upozorenja kod djece, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 15.02.2016. 15:16h

Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka, obilježen je danas u Herceg Novom okruglim stolom “Rani znaci upozorenja kod djece”.

Organizatori okruglog stola bili su Udruženje roditelja djece oboljele od kancera „Feniks Crna Gora“ i grupa mladih koji su kao djeca liječeni od raka „MladiCe Crne Gore“, u saradnji sa Sekretarijatom za društvene djelatnosti i sport Opštine Herceg Novi.

"Na ovaj način podižemo svijest o dječijem kanceru, koji je izlječiv i čak 80 odsto mališana se uspije izboriti sa tom opakom bolešću", saopštila je Angela Murišić iz Feniksa.

Dr Milena Proročić iz Centra za prevenciju Doma zdravlja Herceg Novi, je istakla značaj edukacije djece u nižim razredima osnovne škole o prevenciji i zdravim stilovima života, ističući koliko je za efikasno liječenje važno uočiti rane znake upozorenja kod djece.

Murišić je apelovala na sve društveno odgovorne firme da posjete Dječiju bolnicu i pomognu da se i u našoj zemlji osposobi odjeljenje dječije hematoonkologije.

Članovi Volonterskog kluba Srednje mješovite škole “Ivan Goran Kovačić” podijelili su edukativne flajere i zlatne vrpce koje su simbol porbe protiv dječijeg kancera.

Akciju je podržao i Plivački vaterpolo klub Jadran Carine, koji će donirati cjelokupan prihod od prodaje ulaznica sa prve naredne utakmice. Utakmica se igra protiv Partizana, 28. februara na bazenu Instituta Igalo, u okviru Regionalne lige.

U obilježavanje 15. februara uključili su se i lanci supermarketa Merkator i Voli. U cilju ukazivanja na važnost njegovanja zdravih stilova života danas je u njihovim maloprodajnim objektima na teritoriji Opštine Herceg Novi zdrava hrana jeftinija za 30 odsto.

Obilježavanje Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka u Herceg Novom dio je manifestacije „Zlatni baloni za zlatne borce“.

Bonus video: