Bijelo Polje: Nadoknada za novorođenčad 100 eura

Lokalni parlament jednoglasno je usvojio predlog Odluke o obezbjeđivanju udžbenika za učenike prvih razreda osnovnih škola na teritoriji bejelopoljske opštine, za šta će biti izdvojeno 22.000 eura
730 pregleda 2 komentar(a)
Sa sjednice lokalnog parlamenta, Foto: Jadranka Ćetković
Sa sjednice lokalnog parlamenta, Foto: Jadranka Ćetković

Jednokratna novčana pomoć u iznosu od 100 eura za opremu novorođenog djeteta biće obezbijeđena u 2019. godini, odlučeno je na sjednici SO Bijelo Polje.

"Pravo na dodjelu novčane pomoći za novorođeno dijete mogu ostvariti roditelji koji imaju stalno mjesto prebivališta na području opštine Bijelo Polje. Zahtjev za ostvarivanje prava na dodjelu novačane pomoći roditelji podnose Sekretarijatu za lokalnu samoupravu, a isplata sredstava vrši se jednokratno u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva", saopštila je sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu Saida Čikić.

Ona je napomenula da su tokom prethodne godine bili ažurni, te da nema dugovanja po tom osnovu.

Predsjednik Opštine Petar Smolović, složio se sa odbornicima iz opozicije da iznos od 100 eura nije dovoljan, te da će težiti da jednokratna pomoć bude veća, ali je i istakao da je u prethodnim mandatima jednokratna pomoć iznosila 50 eura.

Šefica kluba odbornika DPS-a Vesna Pavićević kazala je da to nije jedina pomoć za novorođenčad, te da Centar za socijalni rad i Zavod za zapošljavanje takođe daju pomoć za novorođenčad.

Odbornik Ujedinjene Crne Gore dr Nikola Raosavljević, istakao da je to mali iznos i da treba da se poveća, a da se dijeli po materijalnoj situaciji.

Lokalni parlament jednoglasno je usvojio predlog Odluke o obezbjeđivanju udžbenika za učenike prvih razreda osnovnih škola na teritoriji bejelopoljske opštine, za šta će biti izdvojeno 22.000 eura.

Kako je obrazložila Čikić, budžetom Opštine Bijelo Polje za 2019. godinu planirana su sredstva za obezbjeđivanje udžbenika za đake prvake.

"Ovom Odlukom se realizuje budžetom planirana mjera kupovine udžebenika za učenike prvih razredna osnovnih škola, kojih ima 17 na teritoriji naše opštine", navela je Čikić.

Opozicioni odbornici, među kojima Marko Ljujić iz Demokrata i Radosav Nišavić (SNP) predložili su da opština obezbijedi udžbenike za učenike do četvrtog ili petog razreda.

Takođe, odbornik SDP-a Adnan Striković kazao je da je iznos od 22.000 eura nedovoljan, te poručio da se nada da će naredne godine biti obezbijeđena sredstva za još jedan razred.

Usvojen je i Predlog Odluke o finansiranju sporta i to sa 26 glasova za, dok su dva odbornika bilo protiv, a isto toliko je bilo uzdržano.

Izabrana su i dva člana Savjeta Radija Bijelo Polje, Blagoje Vujisić i Vojislav Kljajević.

Bonus video: