Pažin: Kvalitetan zakonodavni okvir afirmaciju doživljava uspješnim sprovođenjem u praksi

Navodi se da je Pažin pohvalio doprinos jačanju pravosudnih i institucija za sprovođenje zakona u Crnoj Gori, koji daje saradnja sa rezidentnim pravnim savjetnikom pri Amasadi SAD u Crnoj Gori
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2016. 17:27h

Kvalitetan zakonodavni okvir koji postoji u Crnoj Gori svoju punu afirmaciju doživljava tek uspješnim sprovođenjem u praksi, čemu Sjedinjene Američke Države (SAD) daju značajan doprinos, ocijenio je ministr pravde Zoran Pažin.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Pažin je danas primio kordinatora za pomoć SAD Evropi i Evroaziji u Stejt departmentu, Alinu Romanovski.

U razgovoru je ocijenjeno da će saradnja sa crnogorskim institucijama, posebno u oblasti vladavine prava, biti nastavljena, imajući u vidu dosadašnje rezultate.

Predstavljajući najznačajnije rezultate u oblasti pravde kojima je doprinijela kvalitetna ekspertska i praktična pomoć SAD, Pažin se zahvalio na podršci američkog naroda i efikasnoj saradnji sa Ambasadom SAD u Crnoj Gori i Stejt Departmentom.

"Pažin je istakao da kvalitetan zakonodavni okvir koji postoji u Crnoj Gori svoju punu afirmaciju doživljava tek uspješnim sprovođenjem u praksi, čemu SAD daju značajan doprinos", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Pažin pohvalio doprinos jačanju pravosudnih i institucija za sprovođenje zakona u Crnoj Gori, koji daje saradnja sa rezidentnim pravnim savjetnikom pri Amasadi SAD u Crnoj Gori.

Razmatrajući oblasti saradnje, sagovornici su razmijenili mišljenja o dobroj praksi na polju transparentnosti suđenja i upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u tom kontekstu.

Pažin je istakao snažnu potrebu unaprjeđenja infrastrukture i informacione kulture u pravosuđu.

On je naglasio i potrebu dalje reforme sistema izvršenja krivičih sankcija, koja zahtijeva sveobuhvatan pristup koji uvažava aspekt zaštite prava i sloboda lica lišenih slobode s jedne, i potrebu kvalitetnog sistema bezbjednosti s druge strane.

Govoreći o izazovnim zadacima za crnogorske institucije, u pogledu kvalitetnog sprovođenja najnovijih zakonskih rješenja i njihovog daljeg jačanja, Pažin je ponovio značaj efikasne međuinstitucionalne saradnje i potrebu daljeg jačanja sistema oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalom.

Romanovski je, kako se navodi, pohvalila napore Crne Gore na njenom reformskom putu i zahvalila na dugotrajnoj i uspješnoj saradnji, iskazavši spremnost SAD za nastavak saradnje.

"Zahvalivši na predstavljanju prioriteta u daljem procesu reformi, Romanovski je istakla značaj kvalitetnog definisanja potreba i koordinacije projekata", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je načelno dogovorena dalja komunikacija i saradnja, u cilju kvalitetnog definisanja programskih aktivnosti koje će nastaviti da doprinose ostvarivanju crnogorskih spoljnopolitičkih ciljeva - članstva u NATO.u i Evropskoj uniji.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Margaret Uehara.

Galerija

Bonus video: