Obučiće šest osoba sa invaliditetom sa sjevera za rad u malinarstvu

„Obuke će trajati četiri mjeseca, a sastojaće se iz teorijskog, praktičnog dijela i provjere znanja. Svi naši kandidati proći će provjeru znanja i dobiti sertifikat o stručnom osposobljavanju za rad u malinarstvu“, kazala je predstavnica NVO Nacionalno udruženje malinara Crne Gore Dajana Femić u PR Centru
73 pregleda 1 komentar(a)
Malinarstvo, osobe sa invaliditetom, Foto: PR Centar
Malinarstvo, osobe sa invaliditetom, Foto: PR Centar
Ažurirano: 12.02.2016. 14:37h

Projektom nevladine organizacije (NVO) Nacionalno udruženje malinara Andrijevica, čija vrijednost je 16 hiljada eura, biće obučeno šest osoba sa invaliditetom (OSI) sa sjevera za rad u malinarstvu.

Projekat „Malinarstvo - zeleni biznis - zapošljavanje lica sa invaliditetom u Opštinama Bijelo Polje, Mojkovac, Berane, Andrijevica, Plav i Rožaje“ realizuje NVO Nacionalno udruženje malinara Andrijevica u partnertvu sa NVO Nacionalno udruženje malinara Crne Gore, kroz grant Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG).

Predstavnica NVO Nacionalno udruženje malinara Crne Gore Dajana Femić rekla je da implementacija projekta počinje otvaranjem radionica za učesnike projekta, koje će biti održane od 18. februara do 18. juna u Bijelom Polju.

„Obuke će trajati četiri mjeseca, a sastojaće se iz teorijskog, praktičnog dijela i provjere znanja. Svi naši kandidati proći će provjeru znanja i dobiti sertifikat o stručnom osposobljavanju za rad u malinarstvu“, kazala je Femić u PR Centru.

Predstavnik NVO Udruženje malinara Andijevica, Radoš Đurišić objasnio je da su specifični ciljevi projekta promocija malinarstva kao strateške poljoprivredne grane, održiv razvoj “zelene“ poljoprivrede, sticanje preduzetničkih znanja, razbijanje predrasuda o OSI za uspješnije vođenje zelenog - biznisa, primjena savremene tehnologije u voćnim zasadima.

Kako je kazao, opšti cilj projekta je jačanje socijalne uključenosti i smanjenje nezaposlenosti osnaživanjem OSI.

"Tako da u potpunosti mogu uživati svoja prava i imati punu korist od učešća u društvu i ekonomiji zajednice kroz stručnu obuku do sopstvenog biznisa - generisanjem novih radnih mjesta održivim samozapošljavanjem u opštinama Bijelo Polje i Mojkovac, Berane, Andrijevica, Plav i Rožaje“, naveo je Đurišić.

Svrha projekta je, kako je kazao Đurišić, povećanje broja novih radnih mjesta kroz održivo samozapošljavanje OSI, koje posjeduju rješenje o preostaloj radnoj sposbnosti i nalaze na evidenciji ZZZ CG - područne jedinice Bijelo Polje i Berane.

On je istakao da im je namjera da projekat prošire na Petnjicu i Gusinje.

Savjetnik za zapošljavanje OSI u ZZZCG, Stanko Laković kazao je da je ta institucija 3. novembra prošle godine raspisala javni poziv za podnošenje predloga projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom, profesionalne rehabilitacije i aktivne politike zapošljavanja tih osoba.

U okviru ovog javnog poziva, kako je pojasnio, aktivnosti koje su mogle biti finansirane su prilagođavanje radnog mjesta, otklanjanje barijera pristupu radnom mjestu, kao i mjere i aktivnosti koje se odnose na aktivne politike zapošljavanja - obrazovanje i osposobljavanje odraslih.

„U skladu za ovim javnim pozivom, ZZZCG je odobrio 53 projekta, ukupne vrijednosti dva miliona eura, među kojima se nalazi projekat i Nacionalnog udruženja Andrijevica“, naveo je Laković.

Marija Krstić iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja kazala je da taj resor prije 15 godina počeo sa projektom čiji je cilj razvoj malinarstva u Crnoj Gori, a da je prije dvije godine počelo da raste interesovanje građana sa sjevera za tu granu poljoprivrede.

Ona je smatra da je projekat Nacionalnog udruženja malinara održiv, i da je dobro što su u njega uključene OSI.

„Uzgoj maline je prilično jednostavan, ne iziskuje pretjerana fizčka odricanja, i zato ovu ideju o projektu smatram održivom“, navela je Krstić.

Bonus video: