Osudili napad na prostorije Nacionalnog savjeta Albanaca u Ulcinju

"Napad na prostorije Nacionalnog savjeta Albanaca, prilikom kojeg je istrgnuta albanska zastava i oštećeno njeno postolje, razlog je za zabrinutost, tim prije što se ovakav incident već dogodio prošle godine"
55 pregleda 1 komentar(a)
Nacionalni savjet Albanaca zastava, Foto: Nacionali savjet Albanaca
Nacionalni savjet Albanaca zastava, Foto: Nacionali savjet Albanaca
Ažurirano: 12.02.2016. 12:28h

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava osudilo je napad na prostorije Nacionalnog savjeta Albanaca u Ulcinju i pozvalo nadležne institucije da pronađu počinioce incidenta i procesuiraju ih.

"Suživot u Crnoj Gori je ostvariv i uspješan dokle god svaki građanin/ka uživa puno ostvarivanje svojih prava i jednako poštuje prava i slobode drugih građana/ki. Kada je riječ o pravima manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, jasno je da su manjinski narodi ugradili temelje nezavisne i suverene Crne Gore. Zakon o manjinskim pravima i slobodama garantuje iskazivanje, očuvanje, njegovanje nacionalnog, etničkog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta pripadnika/ca manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Crna Gora je, kako se dodaje, prepoznata kao primjer države u kojoj vladaju dobri međuetnički odnosi.

"Neprimjereno ponašanje pojedinaca/ki ne bi smjelo da naruši postojeći multietnički i multikonfesionalni sklad. Napad na prostorije Nacionalnog savjeta Albanaca, prilikom kojeg je istrgnuta albanska zastava i oštećeno njeno postolje, razlog je za zabrinutost, tim prije što se ovakav incident već dogodio prošle godine. Ovakvi primjeri neadekvatnog ponašanja neminovno narušavaju napore koje svi zajedno ulažemo da bi se građani/ke osjećali ravnopravnim u našem društvu. Tolerisanje ovakvih oblika ponašanja, opasno je i predstavlja primjer nedemokratske prakse", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: