Notari nijesu javni funkcioneri

85 pregleda 3 komentar(a)
notarska komora, Foto: Printscreen notari.webcg.me
notarska komora, Foto: Printscreen notari.webcg.me
Ažurirano: 12.02.2016. 08:14h

Agencija za sprečavanje korupcije donijela je zaključak kojim je obustavila sve započete postupke pokrenute od bivše Komisije za sprečavanje sukoba interesa protiv crnogorskih notara, saopšteno je iz Notarske komore Crne Gore.

"Komisija za sprečavanje sukoba interesa je 23. januara 2015. godine donijela odluku kojom je proglasila notare javnim funkcionerima. Notarska komora Crne Gore i svi crnogorski notari su se oglasili povodom navedene odluke i pokrenuli postupke poništavanje iste pred Upravnim sudom Crne Gore. Agencija za sprečavanje korupcije kao samostalno i nezavisno tijelo, koju je osnovala Skupština Crne Gore, na čijem čelu je Sreten Radonjić, preuzela je zakonske nadležnosti Komisije za sprečavanje sukoba interesa od 1. januara 2016. godine. Agencija postupa u vezi prava i obaveza javnih funkcionera i primjenjuje novi Zakon o sprečavanju korupcije (“Službeni list CG” br. 53/14)", navodi se u saopštenju Notarske komore.

Dodaje se da razmatrajući odluke Komisije za sprečavanje sukoba interesa u vezi notara, Agencija je mišljenja da se započeti postupci ne mogu nastaviti i zauzela stav da notari nijesu javni funkcioneri u skladu sa članom 3 Zakona o sprječavanju korupcije.

Bonus video: