Psi lutalice na svakom ćošku, Nikšićani strahuju za sigurnost djece

“Nemoguće je gradom proći, a da vas ne prati čopor pasa. Prizor nimalo nije prijatan, a posebno zbog djece. Krajem prošle godine osjetno je bilo manje pasa, sada ih ponovo ima previše”, kazao je jedan od sagovornika
80 pregleda 17 komentar(a)
Psi lutalice, Foto: Svetlana Mandić
Psi lutalice, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.02.2016. 06:32h

Nekoliko Nikšićana zahtijevaju da gradske vlasti više pažnje posvete rješavanju problema oko pasa lutalica, naglašavajući da strahuju za bezbjednost djece.

“Nemoguće je gradom proći, a da vas ne prati čopor pasa. Prizor nimalo nije prijatan, a posebno zbog djece. Krajem prošle godine osjetno je bilo manje pasa, sada ih ponovo ima previše”, kazao je jedan od sagovornika, čiji je identite poznat redakciji.

Azil za pse u mjestu Brestice još nije završen, ali je ipak primio prve stanare - trenutno je u njemu smješteno 46 pasa.

Nikšićani, međutim, kažu da ne vjeruju da će azil riješiti taj problem i kada počne da radi punim kapacitetom.

Oni tvrde da je javna tajna da se u Nikšić dovoze i ostavljaju psi iz drugih opština...

“Prošle sedmice je u Brestice nepoznata osoba automobilom barskih registarskih oznaka dovezla u selo 12 paščadi i tu ih ostavila”, kazao je “Vijestima” mještanin Brestica.

Radovi na objektu u Bresticama u završnoj su fazi, a istovremeno se privode kraju i izgradnja upravne zgrade u kojoj će biti veterinarska stanica, kuhinja, ostava, prostorije za osoblje azila...

U azilu sada radi čuvar Peko Krivokapić, kao i tri osobe koje je Zavod za zapošljavanje angažovao na tri mjeseca.

Veterinar dolazi ponedjeljkom i četvrtkom.

Azil se nalazi na imanju Slavka Krivokapića iz Brestica, koji je Opštini poklonio plac od 2.650 metara kvadratnih, a pomogao je i da se do pomenutog mjesta dovede struja.

Opština je za protekle tri godine, po osnovu tužbi građana zbog ujeda pasa i za nadoknadu nematerijalne štete, izdvojila nešto preko 193.000 eura.

Za taj novac mogla su se, računajući sredstva izdvojena za gradnju azila, izgraditi četiri skloništa za napuštene životinje.

Bonus video: