Green Home poziva građane i poslanike da ne podrže projekat istraživanja nafte i gasa

“Nigdje nije urađena ozbiljna analiza, eventualnih dostupnih količina nafte, ostvarenja profita kao i direktne koristi za građane u Crnoj Gori, kao i razvijeni scenariji sanacije naftnih operacija i mogućih šteta u slučaju izlivanja nafte i akcidentnih situacija"
1 komentar(a)
Nafta u rijeci
Nafta u rijeci
Ažurirano: 11.02.2016. 13:06h

Vlada u materijalima sa sjednice 4. februara nije objavila sadržaj Nacrta ugovora o istraživanju i eksploataciji ugljovodonika koji sadrži uslove pod kojim bi italijansko-ruski konzorcijum trebalo da dobije fosilne resurse Crne Gore na korišćenje, što još jednom potvrđuje činjenicu da je riječ o unaprijed dogovorenom poslu.

To je saopšteno iz “Grin Houma” i navodi da je to dokaz i da je javna rasprava o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu farsa i predstava za zamazivanje očiju građanima Crne Gore i susjednih zemalja.

"Ovakvim djelovanjem Ministarstvo ekonomije otvoreno krši prava građana da učestvuju u procesu donošenja odluka za projekat koji ne samo znači kraj turističkog razvoja na morskoj obali i trajnu devastaciju crnogorskog primorja, nego utiče direktno na kvalitet njihovog života i zdravlje, te nosi značajne socio-ekonomske posljedice za cijelo društvo”, saopštila je izvršna direktorica te NVO Nataša Kovačević.

Ona je kazala da ograničeni broj informacija, koje Ministarstvo nudi, dovodi u zabludu građane.

“Nigdje nije urađena ozbiljna analiza, eventualnih dostupnih količina nafte, ostvarenja profita kao i direktne koristi za građane u Crnoj Gori, kao i razvijeni scenariji sanacije naftnih operacija i mogućih šteta u slučaju izlivanja nafte i akcidentnih situacija. Pored trajnih devastacija za more i životnu sredinu, pozitivan uticaj na standard građana ostvaren eventualnim prihodovanjem od nafte je nepotvrđen. Posmatrajući na koji način se u siromašnim zemljama kao što je Crna Gora, odvijala raspodjela profita, eksploatacija nafte osim trajnih šteta nije dovela do značajnog ekonomskog razvoja, a kamoli ostvarenja direktnih koristi za lokalno stanovništvo”, navela je Kovačević.

Ona tvrdi da izjave iz Ministarstva o klauzulama ugovora o “osiguranju u slučaju štete, maksimalnoj bezbjednosti i zadovoljavanju najstrožijih međunarodnih standarda” vrijeđaju inteligenciju građana, znajći da ENI kao jedna od kompanija iz odabranog konzorcijuma broji 471 naftnu nesreću u samo jednoj godini.

“Riječ je o firmi koja najvažnija nalazišta posjeduje u zemljama trećeg svijeta kao što su Mozambik, Gana, Kongo i Nigerija, čije je posljednje izlivanje nafte u Nigeriji teško pogodilo lokalno stanovništvo koji zavise od ribolova, poljoprivrede i turizma. Rezultate standarda koji nam se nude možemo vidjeti na delta Nigeri, koja bespovratno izumire, dok vlada Nigerije procjenjuje da je za djelimičnu sanaciju područja potrebno milijardu dolara i 30 godina a kompanija ENI nema adekvatan odgovor niti reakciju na nastaju situaciju”, podsjetila je Kovačevićeva.

Zbog toga je “Grin Houm” pozvao Skupštinu da ne odobri nacrt sumnjivog ugovora, donesenog u netransparentnom procesu i za projekat o kojem osim energetskih interesnih lobija malo ko posjeduje elementarne informacije. Takođe, oni su pozvali građane da se u što većem broju na javnim raspravama 16. u Kotoru, 17. u Baru i 18. u Podgorici javno izjasne o štetnosti i kažu “ne” projektu istraživanja nafte i gasa iz crnogorskog podmorja.

Bonus video: