Euromost: Porodice iz Crne Gore i dalje u Budimpešti, među njima i teško bolesna beba

Iz MVPEI je juče saopšteno da nije odobren ulazak na granici sa Srbijom za šest crnogorskih državljana koji su se vraćali iz Njemačke, jer su posjedovali evropski putni list koji su izdali nadležni njemački organi ali bez prethodne saglasnosti crnogorskih nadležnih organa
1 komentar(a)
Euromost, Crnogorci u Budimpešti, Foto: Euromost
Euromost, Crnogorci u Budimpešti, Foto: Euromost
Ažurirano: 11.02.2016. 09:10h

Navodi Ministarstva vanjskih poslova (MVPEI) da se u Mađarskoj nalazi šest crnogorskih građana koji su vraćeni sa granice Srbije po povratka sa azila iz Njemačke, nisu tačne. U Mađarskoj je njih 17, među kojima sedam beba, od kojih su tri rođene tokom boravka u azilu, te jedna trudnica u osmom mjesecu trudnoće, navodi NVO Eurmost.

Iz MVPEI je juče saopšteno da nije odobren ulazak na granici sa Srbijom za šest crnogorskih državljana koji su se vraćali iz Njemačke, jer su posjedovali evropski putni list koji su izdali nadležni njemački organi ali bez prethodne saglasnosti crnogorskih nadležnih organa.

Da se u Mađarskoj nalazi 17, a ne šest crnogorskih građana, kako navode iz Euromosta, dokazuju fotografije koje je ta organizacija dobila od porodica koje se nalaze u Budimpešti.

"Sinoć su nam u razgovoru kazali da se i dalje nalaze u Budimpešti, da su ih sve smjestili u jedan mali prostor i da su prošli golgotu posljednjih pet dana, od maltetiranja do gladi. Preko nas su apelovali da im se pomogne i prenijeli da je jedna beba teško bolesna. Ogorčeni su i kažu da su od ambasade Crne Gore očekivali da će im pomoći da se što prije vrate u Crnu Goru, ali tu pomoć još nisu dobili. Navode i da već punih pet dana žive o svom trošku, da su gladni i da su ostali i bez novca i da se danas šesti dan, još nalaze u Budimpešti", navodi se u saopštenju Euromosta.

Iz te organizacije prenose navode crnogorskih građana kako su ih njemački socijalni radnici čvrsto uvjeravali da neće imati problema sa poslovanima (zamjena za pasoše), te da su tek na granici Srbije saznali da oni važe samo za države koje su članice EU, što je bio razlog da ih vrate sa granice Srbije.

"Euromost je juče kontaktirao i sa Alijom Agovićem iz Rožaja, čija porodica je za sada jedina od ambasade Crne Gore dobila dokumenta da se vrate u Crnu Goru. Agović je sa suprugom koja je u šestom mjesecu trudnoće i kćerkom, četiri dana preživljavao golgotu zajedno sa ostalim porodicama. Ispričali su nam šta svu sve doživjeli i kazali da se sada nalaze u još težoj situaciji, bez novca, da su im isključili struju i da ne znaju šta da dalje da rade i kako da opstanu", navodi se u saopštenju Euromosta.

Bonus video: