Mitropolit Mihailo boravio u Kaljariju i Rimu

"Tokom boravka na Sardiniji mitropolit Mihailo susreo se sa gradonačelnikom Stefanom Delunasom. Razgovarano je o podršci grada crkvenoj opštini CPC"
120 pregleda 47 komentar(a)
mitropolit Mihailo Sardinija, Foto: CPC
mitropolit Mihailo Sardinija, Foto: CPC
Ažurirano: 10.02.2016. 14:34h

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo posjetio je crkvenu opštinu Crnogorske crkve u Kaljariju, na Sardiniji koju vodi crnogorski sveštenik Franko Ola, a u Rimu je prisustvovao pomenu upokojenim članovima dinastije Savoja.

Kako je saopšteno iz CPC Mihailo je u Italiji boravio od 21. do 29. januara.

"Tokom boravka na Sardiniji mitropolit Mihailo susreo se sa gradonačelnikom Stefanom Delunasom. Razgovarano je o podršci grada crkvenoj opštini CPC. Gradonačelnik je izrazio želju da uspostavi saradnju sa crnogorskom Prijestonicom. Mitropolit Mihailo razgovarao je i sa načelnikom Kvesture i rukovodstvom Crvenog krsta u okviru vojske (INTER ARMA CARITAS). Te surete zabilježila je tamošnja štampa L’ UNIONE SARDA. Na TV Sardegna uno, mitropolit Mihailo govorio je o položaju Crnogorske pravoslavne crkve i problemima sa kojima se susreće. Posebno se osvrnuo na veliku međunarodnu kampanju koju Srpska pravoslavna crkva vodi protiv CPC. Na meti joj je i prijedlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji beogradska patrijaršija pokušava da obori i za taj naum traži podršku evropskih institucija", navodi se u saopštenju CPC.

Dodaje se da su istovremeno u Italiji boravile vladike SPC - crnogorsko-primorski Amfilohije i bački Irinej, koji su bili u posjeti Vatikanu.

"Tu posjetu iskoristili su da se obruše na Crnogorsku crkvu, šireći neistine o njoj u italijanskoj javnosti, sa ciljem da joj zapriječe svaku međunarodnu podršku i onemoguće saradnju sa hrišćanskim crkvama. U Rimu, mitropolit Mihailo prisustvovao je pomenu upokojenim članovima italijanske kraljevske porodice Savoja u Panteonu, rimskom hramu – crkvi. Prisustvovalo je i više članova bivših i sadašnjih vladarskih porodica Evrope. Već nekoliko godina Njegova svetost učestvuje i saslužuje tokom tog tradicionalnog pomena, koji se održava svake godine. Inače, u Panteonu počivaju posmrtni ostaci oca otadžbine Italije Kralja Emanuela i kraljice Margarite, a očekuje se da će u njemu biti položeni i posmrtni ostaci Kralja Emanuela II i Crnogorske princeze italijanske Kraljice Jelene", zaključuje se u saopštenju CPC.

Bonus video: