Sporni recepti su ručno pisani

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje juče je nezvanično saopšteno da kontrola zloupotrebe
56 pregleda 5 komentar(a)
Apoteke Montefarm, Foto: Boris Pejović
Apoteke Montefarm, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.02.2016. 13:34h

Fond za zdravstveno osiguranje kontrolisaće pojačano tri državne apoteke i podgorički Dom zdravlja zbog višemjesečnih zloupotreba ljekarskih recepata i prodaje ljekova “na crno”, saznaju “Vijesti”.

Više pouzdanih izvora kazalo je “Vijestima” da su sporni recepti bili ručno pisani.

Iz Fonda je juče nezvanično saopšteno da je kontrola na svim nivoima još uvijek u toku.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić obavijestio je u novembru Fond o sumnjama u zloupotrebe prilikom propisivanja i izdavanja ljekova.

Tri izabrane ljekarke obavijestile su Kavarića da se u elektronskim kartonima većeg broja pacijenata, obično starijih osoba i hroničnih bolesnika, u rubrici o terapiji vidi da su im u apoteci izdati brojni, obično skupi ljekovi koje im one nijesu propisivale u elektronskoj, niti u papirnoj formi.

Jedna od njih u dopisu je navela da joj se “čini da postoji lakši način i jednostavniji put da se sazna da li postoje rukom pisani recepti”, ko je izdavao i još uvijek izdaje ljekove koje nijesu propisali, koristeći njenu i šifru koleginice.

“Koristeći neke neformalne kanale uspjele smo samo na osnovu broja recepta, naziva lijeka, JMBG i imena pacijenta da za samo jedan dan saznamo u kojoj apoteci (jednoj istoj), koje apotekarske ustanove (jedne iste), od kog farmaceuta (isto ime i prezime i ista šifra) je izdat lijek”, navodi se u dopisu ljekarke.

Komisija za kontrolu kvaliteta Doma zdravljaprikupila je podatke za 54 sumnjiva recepta, koji su izdati tokom oktobra i novembra prošle godine.

Ministar zdravlja Budimir Šegrt, nakon što je obaviješten o mogućim zloupotrebama, u dopisu od 30. novembra tražio je od Doma zdravlja da utvrdi kako je “bilo moguće da mimo izabranog doktora, terapiju za pacijenta propisuje neki drugi doktor, i kako je došlo do realizacije takvih recepata, a da pacijenti nijesu informisani da im je propisan lijek“.

Iz “Montefarma” su ranije saopštili da je Komisija za kontrolu kvaliteta te ustanove prije tri dana održala sastanak i utvrdila da recepti postoje i u pisanom i elektronskom obliku.

“Napominjemo da se radi o elektronskim receptima koji se mogu štampati isključivo u domovima zdravlja u trenutku propisivanja lijeka. Na receptima postoji original faksimil, potpis ljekara i pečat DZ, što potvrđuje ispravnost recepata na osnovu kojih su farmaceuti izdali propisane ljekove”, kazali su dodavši da krivca treba tražiti na drugoj strani.

Iz podgoričkog Doma zdravlja su kazali da je “apsolutno netačna ocjena da se radi o falsifikovanim receptima i da je bilo zloupotreba prilikom propisivanja i izdavanja ljekova”, istakavši da je bespredmetno davati izjave o ovom slučaju jer nijesu dobili povratnu informaciju iz Fonda.

Bonus video: