I Fince pitaju o grijanju na bio-masu

Studija izvodljivosti i održivosti odgovoriće na pitanje isplati li se graditi takav sistem u Kolašinu
255 pregleda 3 komentar(a)
toplana, Kolašin, Foto: Privatna arhiva
toplana, Kolašin, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 08.02.2016. 20:08h

Delegacija Opštine posjetiće Valjevo i Suboticu, ali i neke gradove u Finskoj, u kojima postoje sistemi za daljinsko grijanje na bio-masu, kakav je planiran da se gradi i u Kolašinu.

Predsjednica Opštine Željka Vuksanović kazala je “Vijestima” da se posjeta realizuje u okviru studije izvodljivosti i održivosti za izgradnju toplane, koja bi trebalo da odgovori na pitanje isplati li se graditi takav sistem za grijanje u Kolašinu.

Izradu tog dokumenta, kako je ranije saopšteno, finansira Evropska unija sa 300.000 eura, a posao će raditi tim stručnjaka iz različitih oblasti.

Ideja o sistemu za grijanje na bio-masu (drvni otpad) stara je skoro deceniju i po, ali nijedna vlast nije uspjela da je realizuje, iako je prethodna napravila prve značajne korake.

Vuksanovićeva, koja će biti u delegaciji, kazala je da će sredinom februara studija biti prevedena na naš jezik i dostupna javnosti.

Dokument će precizno pokazati iplativost gradnje toplane, kako za institucije i preduzeća, tako i za stambene objekte.

Početkom prošle godine, tadašnji predsjednik Opštine Đorđije Živković kazao je da bi studijom trebalo da bude preciziran i opseg protrošača, izvori energije, kao i da se odredi da li će postrojenje proizvoditi i električnu energiju.

Toplana bi, kako je planirano, koristila bio-masu, a očekuje sa da grijanje bude znatno jeftinije nego sada.

U lokalnoj upravi su isticali da bi i emisija štetnih gasova bila daleko manja nego sada.

Nakon publikovanja studije, biće poznato koliko bi taj način grijanja koštao Kolašince, što je osnovni parametar na osnovu kojeg će se odlučiti o svrsishodnosti projekta. Troškovi grijanja na drva, koji je i dalje dominantan u gradu, prosječno domaćinstvo koštaju od 300 do 500 eura godišnje.

Procjenjuje se da cijena daljinskog grijanja ne bi trebalo da premaši taj iznos.

Projekat toplane afirmisan je i planskom dokumentacijom, a ona bi bila građena na lokaciji koja je u dominantno opštinskom vlasništvu, u blizini dvije gradske škole, nekoliko institucija i hotela.

Za bio-masu u Kolašinu znaju još od 1927.

Ideja korišćenja drvnog otpada nije nova i u Kolašinu je funkcionisala između dva svjetska rata i nekoliko godina nakon 1945.

Još prije 85 godina, tadašnja varoš se snabdijevala strujom sagorijevanjem bio-mase. Otpad drveta sa tadašnjih mnogobrojnih pilana korišćen je za snabdijevanje strujom mašina za rezanje građe, ali i privatnih kuća u gradu. Na taj način, varoš Kolašin je prvi put dobila struju 1927. godine.

Električna centrala je tada sagrađena na mjestu u blizini sadašnjeg hotela “Bjanka“. Podignuta je od sredstava ratne odštete dobijene nakon Prvog svjetskog rata.

Bonus video: