Herceg Novi: U planu stanice za bicikla na solarni pogon

“Bike sharing bi obogatio turističku ponudu grada i doprinio atraktivnosti lokacije..."
3 komentar(a)
Next bike, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Next bike, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 08.02.2016. 15:08h

Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog, u saradnji sa Turističkom organizacijom, planira da postojeće turističke info-punktove, na najmanje dvije lokacije u gradu, osposobi za stanice za iznajmljivanje bicikala.

O tome su danas razgovarali sa predstavnicima kompanije “Next-bike Croatia”, kako bi dobili stručnu i konsultantsku podrške za buduću projekciju razvoja biciklističkih stanica i staza u Herceg Novom.

“Next-bike” je brend koji je prisutan u 15 država svijeta, od toga u 12 evropskih, pokriva ukupno 100 gradova i ima mrežu od 30.000 bicikala. U Hrvatskoj postoje već tri godine.

“Promocijom korišćenja bicikala, želimo da promovišemo zdrave stilove života i podstaknemo sugrađane na svakodnevnu fizičku aktivnost. Takođe želimo probuditi svijest o održivom razvoju, očuvanju životne sredine i smanjenju emisije CO2.”, saopšteno je iz Agencije.

“Bike sharing bi obogatio turističku ponudu grada i doprinio atraktivnosti lokacije. Sistem javnih bicikala je društveno koristan projekat jer vodi brigu o lokalnoj zajednici, navode iz Agencije i ističu da “izaziva značajnu medijsku pažnju što može dovesti do boljeg pozicioniranja Herceg Novog na evropskim tržištima”.

Korisnici se za učešće u ovom projektu prijavljuju putem interneta, mobilnog telefona ili terminala. Stanice za iznajmljivanje su fleksibilne, nezavisne su od gradske strujne mreže, jer se mogu napajati putem solarnog panela. Postavljaju se bez velikih građevinskih zahvata što omogućava lako instaliranje i premještanje u slučaju potrebe.

Bonus video: