Kazna Aerodromu u Tivtu: Političar na pisti bez pregleda

Vaterpoliste dočekali ministar Brajović i čelnici Opštine i SO Tivat Novosel i Bošković
151 pregleda 64 komentar(a)
Nikola Janović, Ivan Brajović (Novine)
Nikola Janović, Ivan Brajović (Novine)
Ažurirano: 08.02.2016. 06:35h

Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) novčano je kaznila preduzeće „Aerodromi Crne Gore“ i „odgovorno lice“ tog preduzeća zbog kršenja bezbjednosnih procedura na tom aerodromu, odnosno kontradiverzione kontrole osoba koja ulaze u tzv. sterilnu zonu aerodroma, dio aerodroma iza izlaznih gejtova i platformu na kojoj se parkiraju avioni.

Naime, 24. januara prilikom svečanog dočeka aviona sa vaterpolo reprezentacijom Crne Gore koja se vratila iz Beograda nakon osvajanja srebrne medalje na Prvenstvu Evrope, na platformi aerodroma Tivat našla su se i tri političara koja su poželjela dobrodošlicu vaterpolistima - ministar saobraćaja Ivan Brajović (SD), gradonačelnik Tivta Ivan Novosel (DPS) i predsjednik Skupštine opštine Tivat Krsto Bošković (SDP).

Jedan od njih trojice nije u bezbjednosno sterilnu zonu uveden propisanim putem, kroz izlazne gejtove i nakon izvršene kontradiverzione kontrole, već je to urađeno zaobilaznim putem i bez vršenja kontrole kojoj po strogim međunarodnim vazduhoplovnim propisima, podliježu sva lica koja ulaze u sterilnu zonu.

Tri političara „ajkule“ su dočekala i čestitala im prije svih navijača, maltene na samim vratima „Air Serbijinog“ aviona ATR-72 kojim su vaterpolisti doputovali iz Beograda. Pri tom nijedan od njih trojice nije nosio obavezni fluorescentni prsluk kojeg moraju obući sve osobe koje se iz bilo kojih razloga kreću po platformi aerodroma.

Iz ACV su „Vijestima“ potvrdili da im je 27. januara dostavljena prijava o kršenju bezbjednosnih procedura tri dana ranije na aerodromu Tivat, prilikom dočeka vatrepolista.

„U skladu sa svojim nadležnostima, propisanim Zakonom o vazdušnom saobraćaju, Zakonom o inspekcijskom nadzoru i Nacionalnim programom bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva, izvršen je inspekcijski pregled radi provjere navoda iz dostavljene prijave.

“Postupajući po prijavi, inspektor bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva Agencije je 29. januara izvršio inspekcijski pregled na Aerodromu Tivat i na osnovu izjava odgovornih službenika i izvršenog uvida u snimke sa sistema video-nadzora, utvrdio da je jedno lice propušteno u tzv. „sterilnu zonu“ aerodroma bez sprovedene kontradiverzione kontrole. Na osnovu konstatovanog činjeničnog stanja, preduzete su zakonom propisane mjere pa su zbog učinjenog prekršaja iz člana 164 Zakona o vazdušnom saobraćaju, a u vezi sa članom 142 stav 1 istog zakona, izrečene novčane kazne za učinjene prekršaje operatoru aerodroma i odgovornom licu operatora aerodroma“, saopšteno je iz ACV.

Oni nisu navodili identitet lica koje je bez kontrole propušteno u sterilnu zonu, niti identitet „odgovornog lica“ u ACG koje je novčano sankcionisano zbog toga.

Izvori „Vijesti“ nezvanično su rekli da je prekršilac procedure bio Bošković, koga je, navodno, na platformu aerodroma mimo propisane procedure, uveo direktor tivatske vazdušne luke Damir Pinjatić.

Ni Pinjatić ni Bošković nisu juče željeli da zvanično komentarišu bezbjednosni incident koji je doveo do reakcije ACV.

Pinjatić je samo „Vijestima“ kazao da on „nije odgovorno lice u preduzeću Aerodromi Crne Gore“ koje je operator aerodroma Tivat.

Bonus video: