Dokumenti potvrđuju da su sporni recepti i izdavanje ljekova

U dopisu Kavariću doktorka navodi u kojoj apoteci, koje apotekarske ustanove i od kog farmaceuta je lijek izdat
235 pregleda 2 komentar(a)
apoteka Montefarm, Foto: Vesko Belojević
apoteka Montefarm, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 08.02.2016. 06:54h

Izabrani doktori za odrasle u podgoričkom Domu zdravlja dr Ljiljana Cvejanov Kezunović, dr Selena Kenić i dr Merzika Hodžić obratile su se još 13. novembra direktoru te institucije dr Nebojši Kavariću zbog problema koji su evidentirale prilikom kontrole zdravstvenih kartona svojih pacijenata i priložile dio dokumentacije koji ukazuje da su njihove sumnje u određene zloupotrebe, u dijelu propisivanja i izdavanja ljekova za grupu pacijenata, opravdane.

Kavarić je o tome krajem godine obavijestio Fond za zdravstveno osiguranje, koji je pokrenuo istragu, a čitava afera sa falsifikovanjem recepata pacijenata, mjesecima se iz nepoznatog razloga skriva od očiju javnosti i poreskih obveznika koji finansiraju rad zdravstva i javne ustanove Apoteke CG “Montefarm”. Umjesto odgovora na juče objavljeno reagovanje “Montefarma” i Doma zdravlja koji odlučno negiraju zloupotrebe i falsifikate u tim institucijama, “Vijesti” objavljuju dio izvoda iz dopisa direktoru Kavariću koji mu je 16. decembra dostavila doktorka Cvejanov Kezunović.

“Čini mi se da postoji lakši način i jednostavniji put da se sazna da li postoje rukom pisani recepti, ko je izdavao i još uvijek izdaje ljekove koje nismo propisali, koristeći moju i šifre mojih koleginica. Posljednji slučaj pronašle smo danas. Koristeći neke neformalne kanale, uspjele smo samo na osnovu broja recepta, naziva lijeka, JMBG i imena pacijenta, da za samo jedan dan saznamo u kojoj apoteci (jednoj istoj), koje apotekarske ustanove (jedne iste), od kog farmaceuta (isto ime i prezime i ista šifra) je lijek izdat”, navela je u dopisu Cvejanov Kezunović.

Ona je istakla da ne želi da prejudicira stvari, niti da izlazi iz svojih nadležnosti, već samo želi da se zaštiti od mogućeg falsifikovanja svojih recepata, uzurpiranja njenih ovlašćenja “ili moguće je, i ovlašćenja farmaceuta čija je šifra korištena”.

Prekjuče su “Vijesti” objavile da daleko od očiju već nekoliko mjeseci “Montefarm” i sistem zdravstva potresa afera u vezi sa prepravljanjem i švercom recepata pacijenata, koji ima za posljedicu preprodaju skupih ljekova „na crno“.

Sumnja se da su pojedini državni farmaceuti ili nepoznata lica prepravljali recepte, izmišljali dijagnoze pojedinim pacijentima, a potom skupe ljekove (pre)prodavali građanima.

Fond za zdravstveno osiguranje otvorio je istragu tim povodom, budući da postoji 54 konkretna dokaza iz DZ o mogućim zloupotrebama samo tokom oktobra i novembra.

Iz Montefarma su u jučerašnjem reagovanju kazali da se ne može raditi o zloupotrebi farmaceuta, već da krivca treba tražiti na drugoj strani, kao i da se elektronski recepti mogu štampati isključivo u domovima zdravlja.

Takođe, iz DZ Podgorica ocijenili su da je “apsolutno netačna ocjena da se radi o falsifikovanim receptima i da je bilo zloupotreba prilikom propisivanja i izdavanja ljekova.

Slabo precrtali ime apotekarke

Doktorka Kezunović je uz navedeni dokument dostavila direktoru Kavariću ispis do kojeg je tokom svoje istrage došla. Ona je precrtala šifru i ime farmaceuta Montefarma iz državne apoteke sa brojem 977027.

z apotekarska ustanove “Vijestima” u petak nijesu odgovorili na pitanje gdje se ta apoteka nalazi.

Ipak, ime farmaceuta u ovom dokumentu nije precrtano na najbolji način, tako da se kod lijeka izdatog 12. avgusta prošle godine, na primjer, dosta dobro vidi ime apotekarke, čija je šifra korišćena prilikom izdavanja ljekova. “Vijestima” su dostupna i imena pacijenata navedenih na 10 recepata na osnovu kojih je ista apotekarka izdala ljekove, ali njihov identitet neće otkrivati.

Bonus video: