Krivac je na drugoj strani

Tvrde da su dobili podatke prekjuče, Komisija utvrdila da nijesu krivi juče
54 pregleda 2 komentar(a)
Montefarm, Foto: Savo Prelević
Montefarm, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.02.2016. 07:44h

Povodom jučerašnjeg teksta u “Vijestima” “Apotekari prodavali skupe ljekove na crno”, oglasio se “Montefarm” ocjenjujući da su “na neistinit i grub način optuženi farmaceuti ZUACG “Montefarm”. Saopštenje prenosimo u cjelosti:

“U periodu od 01. 10. 2015. do 31. 12. 2015. god., u apotekama ZUACG “Montefarm”, u Podgorici, izdato je 221.337 recepata. Ljekove u Podgorici propisivalo je više od 80 izabranih doktora. U izvještaju DZ Podgorica naznačeno je da su nađena 54 recepta propisana od strane 3 izabrana doktora DZ Podgorica sa inicijalima K. S., S. K. LJ. i H. M., sa konstatacijom da isti nijesu propisani od strane tih doktora.

Dana 05. 02. 2016. godine ZUACG ,,Montefarm” je uspjela da dobije podatke o navodno spornim receptima. Komisija za kontrolu kvaliteta ZUACG “Montefarm” održala je sastanak 06. 02. 2016. godine, dakle dan kasnije, gdje je neposrednim i detaljnim uvidom u navodno sporne recepte utvrdila da isti postoje i u elektronskom i u pisanom obliku.

Napominjemo da se radi o elektronskim receptima koji se mogu štampati isključivo u Domovima zdravlja, u trenutku propisivanja lijeka. Na receptima postoji original faksimil, potpis ljekara i pečat DZ, što potvrđuje ispravnost recepata na osnovu kojih su farmaceuti izdali propisane ljekove, tako da se ni u kom slučaju ne može govoriti o zloupotrebi od strane farmaceuta ZUACG “Montefarm”, već krivca treba tražiti na drugoj strani.

Apelujemo na novinare "Vijesti” da se detaljno informišu prije objavljivanja krajnje netačnih informacija poput ove”.

U reagovanju podgoričkog Doma zdravlja stoji:

“Kompletna predmetna dokumentacija, sa svim pratećim aktima o slučaju kontrole propisivanja i izdavanja predmetnih ljekova na recept, dostavljena je Fondu za zdravstveno osiguranje na dalju obradu, s obzirom nato da se tiče nadležnosti stručnih službi ove institucije.

Nakon završene procedure ispitivanja, Fond je obavezan da u pisanoj formi izvijesti ustanovu koja je uputila zahtjev za kontrolu poslova iz ovog predmeta. S obzirom na to da navedena procedura očigledno nije privedena kraju, jer ni Dom zdravlja Podgorica ni Montefarm nisu dobili povratnu informaciju iz Fonda za zdravstveno osiguranje, bespredmetno je davati izjave o ovom slučaju.

Kako ovakve procedure u krajnjem podrazumijevaju ocjenu validnosti spornih recepata, apsolutno je netačna ocjena da se radi o falsifikovanim receptima i da je bilo zloupotreba prilikom propisivanja i izdavanja ljekova.

Kontrole ovog tipa, posebno nakon intenziviranja aktivnosti na upravljanju kvalitetom u zdravstvu, koje je tokom 2015. godine pokrenulo Ministarstvo zdravlja, sprovode se svakodnevno i odnose se, između ostalog, na kontrolu kvaliteta iz oblasti izdavanja ljekova na recept, prvenstveno antibiotika, kao i kontrolu ocjene i propisivanja privremene spriječenosti za rad, odnosno bolovanja”.

Bonus video: